Ден на траур в Сандански, Петрич и Кресна за загиналите лесничеи

Общините Сандански, Петрич и Кресна обявяват 5 август за Ден на траур в памет на загиналите при гасене на пожар служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград. Вчера, при потушаване на пожар край санданското село Петрово, загинаха двама горски служители, а трети е с тежки изгаряния.

Сигнал за пожара е подаден малко след полунощ, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград. До обяд пожарът е локализиран, но малко след 16 часа е получено съобщение за починали двама мъже от горските служители, участвали в гасенето.

Премиерът Стефан Янев обяви какво е решено на извънредната среща на Министерския съвет по повод загиналите при пожара край Сандански двама лесничеи и въобще огнения капан, в който попадна България през последните дни.

За съжаление температурите са високи, човешката дейност са в основата на пожарите. Най-важната идея на съвещанието е да потърсим начини МВР, военните, горските стопанства и доброволците да бъдат не само добре организирани, но и добре инструктирани, призова Янев.

Мерките, които решихме, са необходимост от нов Закон за управление на кризи за недопускане на човешки жертви.

Подготвя се и система за оповестяване, още не е готова, но ще помогне в помощ на всички общински и областни ръководства да оповестяване при пожар.

Сега това се прави по канали на МВР, а отговорността е на пожарната.

Призовавам областните управители да свикат общинските съвети и да направят нужната координация, завърши премиерът Стефан Янев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *