Демони живеят в Родопско село, наричат ги Здравичките

Демони и ужасяващи митични същества обитават къща в родопското село Югово, безпокоят се местните жители.

За техен дом са избрали изоставена, зловеща къща, която местните наричат „Конака“. Духовете си имат и имена. Наричат ги Здравичките. Никой не знае откога датира вярата в тях. Духовете били на млади момичета. В селото ги почитат като светици. Не правят пакости, а искат да си играят. Понякога се явявали насън на някоя от жените в Югово и искали нещо от тях. От баба София, когато била по-млада, поискали да направи куклички от носни кърпи. Тя обаче не го направила и след седмица ѝ се явили отново. Уплашена, жената вече ги изработила и ги раздала на децата в селото.

Не се знае откога е това поверие.Бабите разказаха и един от ритуалите, които се правят в дните преди Архангеловден: „Направиш баница, занесеш я на кръстопът и запалиш две свещички. Изчакаш ги да изгорят, вземаш си яденето и го раздаваш в махалата“.

„Така правим и сега – събираме се и ядем, наричаме яденето на Здравичките“, допълва баба Латинка.

Историята на Здравичките е проучена и записана от етнолозите. С тях може да се общува само в понеделник и сряда. Някога са обитавали три къщи, сега е само една.

През 50-те години на миналия век семейство купило въпросната къща и поискало да я бутне. Хората обаче чули плач и стенания и не посмели да я бутнат. Оттогава до ден днешен къщата е дом на Здравичките и никой не се осмелява да я купи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *