Дежурна група за деца на родители, работещи на първа линия, отваря от понеделник

Дежурна група за деца, чиито родители са на първа линия в борбата с Ковид – медици, полицаи и пожарникари, ще работи от понеделник в ДГ 8 „Вечерница“ в Благоевград. Заповедта е подготвена за подпис от кмета, информира в. „Струма”. За първи път тя бе разкрита в края на миналата година при затварянето на всички детски и учебни заведения и по информация на директора Катя Низамова тогава са я посещавали 15-ина деца. По вече проигран модел всички детски ясли и градини от понеделник, 22 март, затварят за 10 дни в изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването , а персоналът ще бъде ангажиран в други общински дейности, информираха от кметството.

„Заповедта за затваряне не е желана, но родителите я очакваха, заради ситуацията с нарастващия брой на болните от няколко дни ни питат дали и от кога ще се случи“, отбеляза К. Низамова.

До 5 март в детските ясли в общината на ден са обгрижвани по 359 хлапета от 475 записани, но през последната седмица броят им драстично е намалял на 273, при 494 записани. Вчера в детска ясла №3 „Славей“ на ул. „Т. Александров“ 3

една група е била под карантина заради 2 медицински сестри с позитивни резултати за Ковид-19, а в детска ясла №12 под карантина бяха 2 групи заради болни 2 дечица и 2 медицински сестри.

В детските градини в Благоевград ситуацията е аналогична, карантинирани групи заради болен учител или дете има в детска градина №8 „Вечерница“, детска градина № 1 „Ведрица“, детска градина „Синчец“ и детска градина №3 „Детелини“. 31% от записаните деца са отсъствали през последната седмица, сочи статистиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *