Двойно повече деца с пневмония в Бургаската болница спрямо предния пик

Двойно повече деца с Covid пневмония се лекуват в Областната болница в сравнение с предния пик на разпространение на коронавируса. Това каза заместник-директорът на здравното заведение д-р Светлозар Георгиев пред БНР.

Той изтъкна, че до момента няма деца, които да се нуждаят от интензивно лечение. 25 нови легла се разкриват в Covid отделението на Областната болница в Бургас и техният брой ще достигне 180. Средно по 50 души на ден се преглеждат в триажния център на Областната болница. Повече от половината са заразени с коронавирус.

„160 легла са заети. Има няколко легла и ги пазим за деца в Инфекциозно отделение и положението е тежко като цяло. 90 на сто от новите случаи са с британския щам на вируса, заяви д-р Георгиев. Той изтъкна, че се е стабилизирало състоянието на родените преждевременно в осмия месец близнаци и бременната жена, болна от Covid -19, която два дни беше в изкуствена кома.

„Нейното състояние леко се подобри до степен да има самостоятелно дишане. Това е шанса за тези близначета, които са в относително стабилно състояние за незрели, недоносени деца, да имат майка“, каза зам.-директорът на болницата.

В болницата в момента най-сериозен е проблемът с медицинските специалисти.

„Лекари и сестри, хората се умориха. Вземаме от работещи отделения, за да има персонал за тези Covid -отделения, които до момента са пет, с реанимация са шест и с тенденция да открием още едно. Това са отделения, които нямат персонал. Ние взимаме персонал от други отделения“, посочи д-р Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *