Две места за карантиниране на туристи на Черно море

Две зони, на които да бъдат карантинирани туристи, при които се установи, че са носители на COVID-19, ще бъдат създадени в най-скоро време по Българското Черноморие. Това обяви служебният министър на туризма Стела Балтова на среща при президента Румен Радев. Държавният глава проведе работна среща, посветена на състоянието и тенденциите на развитие на пандемията от коронавирус в страната.

Обсъдени бяха необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуалната нова делта вълна. По време на срещата своите доклади по темата представиха министър-председателят Стефан Янев, вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, здравният министър д-р Стойчо Кацаров, финансовият министър Асен Василев и министърът на туризма Стела Балтова.

Балтова обясни, че предстои създаването на две места за настаняване на карантинирани по време на почивка. Едното е на Северното, а другото е на Южното Черноморие. Подчерта, че работят по идеята да насърчават ваксинацията чрез ваучери. Наблегна на създаването на т.нар. етикет: „100% ваксиниран персонал“, като идния понеделник предстои да направят подобен етикет и за туроператорски фирми.

„Страната ни е

на прага на поредна COVID вълна

но все още се намираме в „зелена зона“. Тенденцията обаче очертава, че от 7 до 10 страната ни вероятно ще влезе в „оранжевата зона“, което означава второ ниво на опасност по брой заболели – над 100 на сто хиляди души на 14-дневна база“, заяви пък здравният министър Стойчо Кацаров.

„Това, което не можем да променим, е ниското ниво на ваксинация“, отчете Кацаров, но даде положителен пример с лекарите, при които ваксинацията е най-висока от всички професионални групи. Повишава се обхватът и при възрастните над 60 г. Кацаров бе категоричен, че актуализация на държавния бюджет е нужна, защото средствата за заплащане за първа линя са изчерпани. Идеята му с актуализацията на бюджета на здравната каса е да се включи пакет за преглед и лекарства на болни от COVID, които нямат нужда от болнично лечение, така и болничната система да не се пренатоварва. Кацаров предложи и планът за действие по време на епидемията да се разгледа и приеме от Народното събрание, така че той да не е само документ на здравното министерство, а политическите сили да поемат ангажимент за изпълнението му.

Президентът също

призова за актуализация на бюджета

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев обясни, че безработните лица у нас са 165 557, като това са най-ниските показатели, откакто се води тази статистика – 5,04%. Социалният министър акцентира върху мярката 60/40, за която каза: „Тя ще продължи да се изпълнява до края на годината. Осигурени са средства за нейното изпълнение до края на юли месец. Затова апелът ми е към Народното събрание час по-скоро да започне разглеждане на актуализацията на бюджета, защото допълнителните 400 млн. лв., които с Министерство на финансите предвиждаме за това да продължи тази подкрепа към бизнеса, е в тази актуализация. И ако тя не се случи до края на август, трудно биха се намерили допълнителни средства за релокация на различни пера на бюджета“.

Министерството е в готовност да стартира антикризисни мерки при евентуална нова вълна. Осигуряването на средства са чрез програми за запазване на работните места, чрез използване на неизразходван ресурс по ОП „Човешки ресурси“. На свой ред Радев поздрави здравния министър Стойчо Кацаров за създадения от екипа му План за действие, който бе представен преди месец.

„За първи път имаме подробен план с мерки“, каза Радев и заяви, че досега вълните се ръководели некомпетентно и без план, а

НОЩ се използвал за параван за политически цели

Обяви, че у нас е много тревожна статистиката, тъй като страната ни е на трето място по смъртност в ЕС. Целите им не са да затварят бизнеси, училища, детски градини и като цяло държавата. Планът предвижда чисти зони от COVID отделенията, готовността на екипите, всички нужни медикаменти да могат да бъдат открити в аптеките и при нужда всеки българин да има сигурността, че ще бъде настанен в болнично заведение, първи приоритет е и сигурността на лекарите и сестрите на първа линия.

„Не трябва да си позволяваме с лека ръка да затворим бизнеса при нова COVID вълна“, каза той. Янев също така коментира и ваксинационния план, за който каза, че отправя молба към Кацаров да оптимизира мерките спрямо новия делта варианта.

На свой ред в следващите 7 до 10 дни вероятно страната ни ще влезе в „оранжевата зона“, т.е. с над 100 болни на 100 000 население. От гледна точка на изготвен план, страната ни в голямата си част е готова да посрещне следваща вълна. Осигурено е и достатъчно количество лекарства за лечение на COVID.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *