Двама служители в ДФ „Земеделие” Благоевград хванати зад волана с алкохол в кръвта

Служител на Държавен фонд „Земеделие” в Благоевград бе заловен да шофира с 1.4 промила алкохол в кръвта. Орхан Арнаудов от с. Абланица бил спрян миналата седмица за проверка в района на Благоевград, докато шофирал служебната кола на фонда. Пред органите на реда обяснил, че отива на проверка. Арнаудов е старши експерт над 10 години в Регионалния технически инспекторат на ДФЗ – Благоевград и действително в служебните му ангажименти е проверка на бенефициентите, които получават държавно субсидиране. Обяснение за алкохола в кръвта обаче не дал. Веднага след инцидента О. Арнаудов е излязъл в отпуск и в момента не е на работа.

Шофирането „на градус“ не е прецедент за ДФЗ – Благоевград. Две седмици по-рано за проверка на пътя е спрян и юрисконсултът във фонда Росен Габерски. Случаят с него е малко по-различен – срещата му с контролните органи била в почивен ден, а той шофирал личния си автомобил. За разлика от Арнаудов, юристът си признал, че се връща от семейно празненство. Той вече е без шофьорска книжка, но и без работа, защото веднага след инцидента е уволнен от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция Георги Тахов, пише „Струма“.

Законът за държавния служител е безкомпромисен в това отношение – още при назначаването има изискване кандидатът за работа да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода, дори условно, а съгласно чл. 28 /1/ от закона „При изпълнение на служебните си задължения и в обществения си живот държавният служител е длъжен да има поведение, което да не уронва престижа на държавната служба и да съответства на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация“.

Директорът на областната дирекция на фонда в Благоевград Младен Тимчев се оказа в отпуск като кандидат за депутат. Вчера той първо заяви, че не е на работа и не е запознат със залавянето на служителя му Орхан Арнаудов с алкохол в кръвта на волана на служебната кола, после смени версията и разясни, че той няма право да уволнява когото и да било, за това имало друг орган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Комисията по общинска собственост към ОбС Сандански стопира продажбата на апетитен имот
Next post Рико напусна заведение „Даун Таун“, договорът му за наем не е подновен