Дамски политически сблъсък от екрана в Деня на жената

Дамски политически сблъсък от екрана в Деня на жената

Това, с което смятам да се занимавам в следващия парламент, е кодекс на труда и социално подпомагане. Ще работя и за повече образователна инфраструктура в Добрич. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на втория предизборен дебат в студиото на БТВ. Той се състоеше от жени по случай международния ден на жената.

Ирена Анастасова каза, че политиката на БСП е с грижа към хората, а Искра Михайлова беше категорична, че целта на ДПС е рестартиране на държавността: „Всеки български гражданин трябва да намери просперитет в България“.

Представителката на Демократична България, Цецка Бачкова, изрази намерението на нейната партия да се бори срещу корупцията. Според Мая Манолова трябва да има преизчисляване на пенсиите.

По темата с COVID-19 Деница Сачева коментира: „През цялото време сме се вълнували от здравето на хората и сме се вслушвали в НОЩ. Над 5 млрд. са достигнали вече до българските граждани. Почти един милион граждани подкрепихме в рамките на една година. Винаги сме търсили мнението на различните гледни точки“. Според нея ефективността на мерките се измерва със запазването на работните места. Строгите мерки пък са предотвратили високата заболеваемост на хората в социалните домове. Тя анонсира, че се очакват още 200 000 ваксини. Според Сачева надбавката за пенсионери, която е 50 лв., води до нарастване на потреблението.

Като депутат Искра Михайлова съобщи, че ЕС критикува Европейската комисия заради несправянето с доставките на ваксини. Тя допълни, че с европейски средства може да се дофинансират дейности, които да подпомогнат справянето с COVID кризата. Цецка Бачкова каза, че трябват по-комплексни мерки за подпомагане на бизнеса. Според нея има нужда от адекватна грижа за възрастните хора.

Сачева беше категорична, че всички европейски средства са използвани за подпомагане на засегнатите бизнеси – туроператорите, екскурзоводите, ресторантьорите и др. Според Михайлова държавата ни не е достатъчно силна към рисковите групи. Бачева допълни, че трябва цялостна грижа за хората, за да не се нуждаят от специфична грижа през определен период от живота си.

В кръга на кръстосаните въпроси Цецка Бачкова отправи въпрос за недосегаемостта на главния прокурор към представителката на БСП. Анастасова отговори, че партията ѝ не е подкрепила идеите на ГЕРБ за реформи в сферата. Според Бачкова и Анастасова по тази линия се очертава възможна коалиция.

Сачева съобщи, че предизборната програма на ГЕРБ ще бъде представена скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *