ДАИ провери съмнителни автомобили в Благоевград, 1 хванат с изтекъл лиценз

ДАИ провери съмнителни автомобили в Благоевград, 1 хванат с изтекъл лиценз

В Благоевград има нелегални таксита и обичайната им стоянка е до складовете на „Търговия на едро“. За това сигнализира на редакционния телефон читател на в. „Струма“, който посочи номерата на 5 автомобила. Дали това е така, могат да кажат компетентните органи, поради което подадохме сигнал към АА „Автомобилна администрация“, популярна повече като служба ДАИ.

Проверката отне няколко дни и в крайна сметка от там обявиха, че от посочените автомобили само един е с изтекъл 15-годишен лиценз, а останалите са редовни и работят към фирми с основен предмет на дейност таксиметрови услуги.

Репортер на „Струма“ също отишъл на място, за да направи проверка, при която нито един от посочените автомобили не беше сред чакащите таксита на стоянката до „Търговия на едро“. В разговор с един от таксиметровите шофьори той обясни, че може да отговаря само за себе си, и показа стикера за регистрация в общината. Основателни ли са съмненията на хората за нерегламентирани таксита, или така наречените „копърки“, попитахме и председателя на местното Сдружение на таксиметровите превозвачи Росен Начев.

Ето какво заяви той: „Аз се съмнявам, че може да има незаконни таксита, тъй като глобите в актовете на контролните органи са много големи. Ако има, това са единични случаи, които обаче няма как да останат скрити за таксиметровите шофьори, тъй като Благоевград не е София, всички се знаем и няма как да търпим това. По-вероятно е да има нередовни таксита с изтекъл срок на документи. Предполагам, че недоволството на гражданите може да е продиктувано от по-високи цени, което е съвсем различно.

Тарифите – минимални и максимални, се определят от общината. От началото на месец май след промените в Наредба № 34 за извършване на таксиметров превоз първоначалната такса се увеличава, като размерът трябва да е не по-малко от 2 пъти и не повече от 3 пъти от минималната цена за 1 км пробег за една община. При минимална цена от 0,75 лв. първоначалната такса става 1,50 лв. Това е еднократно увеличение само на първоначалната такса, няма да има поскъпване на цената за един километър пробег. Тъй като не всички таксита возят на една цена, очакваното повишение ще бъде между 80-90 стотинки”, обясни Росен Начев.

В края на януари транспортният министър подписа Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 34 за извършване на таксиметров превоз на пътници, която бе обнародвана и в “Държавен вестник”. Едни от основните изменения в наредбата произтичат от промените в Закона за автомобилните превози. Чрез този нормативен акт на общинските администрации се причислява регистрационният режим за извършване на таксиметров превоз на пътници. Досега Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ издаваше разрешителното за превозвач, а регистрацията на превозните средства ставаше в общините. Сега и двете функции ще се случват само в общините, а документите вече ще се прехвърлят електронно.

Трaнcпoртният миниcтър имa зaдължeниe дa oпрeдeли нaчинa, пo кoйтo прeвoзвaчитe ca длъжни дa oбявявaт прeд клиeнтитe cи цeнитe и уcлoвиятa зa прeвoзa. В Зaкoнa зa aвтoмoбилнитe прeвoзи e вмeнeнo зaдължeниe нa oбщинcкитe cъвeти дa oпрeдeлят в cрoк дo 31 oктoмври минимaлни и мaкcимaлни цeни зa тaкcимeтрoв прeвoз нa пътници зa килoмeтър прoбeг зa cлeдвaщaтa гoдинa. Кoгaтo Общинcкият cъвeт нe oпрeдeли минимaлни и мaкcимaлни цeни, ce прилaгaт цeнитe към 31 дeкeмври нa прeдхoднaтa гoдинa.

Cпoрeд нaрeдбaтa дo 3 мeceцa прeвoзвaчитe трябвa дa cи cмeнят тaрифитe. Този процес вече стартира, като промяната на тарифите в касовите апарати се извършва в лицензирани автосервизи. След това до 1 една седмица таксиметровите шофьори са длъжни да получат удостоверение за одобрение на фискалните апарати от Българския институт по метрология. Служител от БИМ проверява дали са въведени коректно новите тарифи, като за целта се извършва пробег с таксито.

Любопитното е, че през последните две седмици в Благоевград се наблюдава засилено присъствие на таксиметрови автомобили със софийска регистрация. Оказа се, че за да избегнат опашките в София пред пунктовете на БИМ, те предпочели да се снабдят със задължителното удостоверение от благоевградския офис. Пробегът за проверка на тарифите се прави обичайно на пътя за с. Бараково, като през тази процедура предстоят да преминат всички таксита в Благоевград, които са около 450, при максимално допустим брой от 500.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *