Дават 2 бона за камериерки по морето, желаещи няма

Две хиляди лева удари месечната заплата за камериерка в Слънчев бряг, но кандидати да работят на такива позиции няма.

В разгара на сезона морските хотели на юг вече са пълни, а персоналът е дефицит. За да обезпечат хотелите и ресторантите с хора, чорбаджиите развързаха кесиите, но въпреки това трудно се намират работници. Заплатите в туристическия бранш скочиха почти двойно този сезон в сравнение с преди две-три години. Заплатите за рецепционисти тръгват от 1600 лв. нагоре, за готвачи мизата е поне 4-5 бона, а на миячките в кухня се броят по 1700 лева.

В електронните платформи се търсят още работници за скара срещу 1900 лв. месечно възнаграждение. За сервитьори и бармани заплатите също започват от 2000 лева, а бакшишите са отгоре. Много ресторантьори обещават на келнерите и процент от оборота над основната заплата. Най-добре заплатени са сервитьорите в дискотеките и вечерните клубове, които заедно с бакшишите получават минимум по 5000 лв. месечно.

По всички курорти се търсят и продавачи на сладоледени сергии, като плащането там е по 80-100 лв. на ден. За аниматори се назначават предимно студенти или ученици в горните класове и за тях заплатите са по-ниски – от 1200 до 1400 лв.

Проблемът с кадрите се задълбочава с всяка изминала година, жалват се хотелиери. Те твърдят, че рискът от провал на сезона заради липсата на обслужващ персонал е съвсем реален.

„Имаме резервации и договори, които трябва да изпълним.Туристите пристигат, а няма кой да им подготви стаите, да зареди спално бельо. Няма кой да сготви обяда и вечерята. Какво им казваме на туристите, които са си платили почивка с изхранване? Извинете, но не намираме хора за работа – това ли да им кажем?! Това е опасна бомба със закъснител, която може да избухне всеки момент“, коментират хотелиери пред „Телеграф“.

В Бургаския регион има цяла армия в лагера на трайно безработните, които обаче си знаят цената и не са съгласни да бачкат за жълти стотинки. „Останаха без персонал, защото години наред лъжеха работниците си. Обещаваха една заплата, а накрая на сезона получавахме два пъти по-малко. Имаше и наглеци, които изобщо не плащаха на персонала.

Назначаваха всички на изпитателен срок и преди да е изминал месецът, си измисляха причина да изгонят работниците. Назначаваха нови и с тях постъпваха така. Накрая на всички им писна и всеки си намери работа навън в чужбина. Всички квалифицирани кадри избягаха зад граница. Сега да си внасят индийци и пакистанци“, коментира дългогодишен работник от бранша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *