Гърци спечелиха половината награди на винен конкурс в село Делчево

Гърци спечелиха половината награди на винен конкурс в село Делчево

Гръцки производители на вино и ракия отново показаха класа в гоцеделчевското село Делчево, където се проведе конкурс за най-добър еликсир. Двудневният празник през уикенда, посветен на Трифон Зарезан, стартира с оценка на напитките. В надпреварата участваха 118 проби, от които 41 бяха на майстори винари от южната ни съседка. Отличия се връчиха на първите трима класирани в седем категории – бяло вино, червено прясно и червено отлежало вино, розе, бяла ракия, оцветена ракия и ароматизирана ракия.

„10 от 21 награди отидоха у комшиите. От години те са ни достойни конкуренти. Важното е да обменим опит и да се повеселим заедно. По този начин показваме как трябва да имат общи празници хората от двете страни на границата, а не като в Северна Македония с честването на Гоце Делчев”, сподели кметският наместник на Делчево – Иван Панайотов.

Жители и гости на курортното селище се веселиха в събота и неделя в подножието на Пирин планина. Те опитаха вино и ракия от България и Гърция, които потекоха от специално монтираните чешми. Местни жители и гости от региона и Гърция зарязаха лозовите масиви в местността Баира край селището.

Празникът на домакина – на кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, уважиха евродепутатът Асим Адемов и лидерът на партия „Български възход” – Стефан Янев. На сцената се качиха фолклорни групи от селата Мосомище, Баничан и Абланица, както и Фолклорен състав „Голешовски фантове”. Бабугери от село Мосомище пък прогониха злото далече от община Гоце Делчев и Пирин планина с танците и чановете си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *