Гърция се фокусира върху ваксинацията в малките острови

Гърция се фокусира върху ваксинирането на населението на малките острови на страната в опит да рестартира туристическия сектор преди началото на новия сезон, отбелязва европейската редакция на изданието Politico.

„Страната отчаяно иска да привлече почиващите обратно, като гарантира, че жителите на малките острови са ваксинирани срещу коронавируса, така че тези места да могат да се предлагат на пазара като Covid-free“, се обяснява статията. Малкото островче Кастелоризо стана първото Гърция, чието възрастно население е ваксинирано на 100%. Този подход е избран и с цел да се избегне логистиката на изпращането на медицински екипи по островите.

Гръцкото правителство настоява за сключване на споразумение на ниво Европейски съюз за сертификат за ваксинация, който хората могат да използват, за да докажат, че са имунизирани срещу COVID-19, но министърът на туризма на южната ни съседка Харис Теохарис призна, че процесът се движи твърде бавно.

„Ако Европа продължи да се движи бавно, рискува да загуби чудесна възможност да покаже своето глобално лидерство. Трябва да се движим възможно най-бързо. Не мисля, че това е технически проблем, трябва да има политическа воля от всички страни, за да се случи това възможно най-скоро“, подчерта министърът пред Politico.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *