Гърция разхлабва мерките, магазините на дребно отварят на 29 март

Към плавно декомпресиране на мерките преминава гръцкото правителство и здравните експерти. Търсейки „облекчителни варианти“, специалистите по инфекциозни болести, които извънредно ще заседават 10 ч. в сряда сутринта, предлагат от понеделник 22 март, да отворят врати фризьориските салони със строги мерки и ограничения.

Търговията на дребно се насочва към отваряне на 29-о число на месеца. Сценарият да се пазарува само с едно съобщение на ден с продължителност от три часа остава на масата за обсъждане и изглежда събира значителни шансове.

Друга мярка, която се очаква да облекчи, общественото напрежение ще бъде отпадане на забраната за пътуване през уикендите, пише newsbg.eu. Комендантският час ще започва в 21 часа, както е през делничните дни. Ρзглежда ще падне е забраната за пътуване до друга община с кола. Припомняме се, че до днес се използва SMS на 13033 с код 6, който предвижда физически упражнения и разходка с домашния любимец без използване на кола, а само пеш.

Гърция преминава към постепенно отваряне към края на м. март разкри заместник-министърът на вътрешните работи Стелиос Пецас, като уточни, че всичко зависи от епидемиологичните данни на страната.

Министърът изрази мнението, че тазгодишният Великден ще се различава от миналогодишния. В отговор на увеличените случаи на заболели заместник-министърът обясни, че в гражданите има чувство на безсмислие, което създава порочен кръг.

„Трябва да се разбере, че сме в края на трудния път. Хората трябва да са убедени, че мерките трябва да се спазват още известно време, докато през м. май нещата ще бъдат по-добри, защото ще има по-добър поток от ваксини“, заяви Стелиос Пецас.

Що се отнася до последиците от пандемията и ограничителните мерки, той призна, че има натиск върху реалната икономика, със специфичен проблем в малките и средните предприятия.

Правителството се фокусира върху постепенното премахване на ограниченията за движение и възобновяване на някои от дейностите в социалния и икономически живот, осъзнавайки психологическата умора на гражданите, които в голяма степен са спазили мерките, както и необходимостта на пазара да отвори отново.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Включват училищните камери за вота, проверяват машините
Next post 300 нови дръвчета засадиха безплатно активисти в Гоце Делчев