Гърция разхлабва мерките, магазините на дребно отварят на 29 март

Към плавно декомпресиране на мерките преминава гръцкото правителство и здравните експерти. Търсейки „облекчителни варианти“, специалистите по инфекциозни болести, които извънредно ще заседават 10 ч. в сряда сутринта, предлагат от понеделник 22 март, да отворят врати фризьориските салони със строги мерки и ограничения.

Търговията на дребно се насочва към отваряне на 29-о число на месеца. Сценарият да се пазарува само с едно съобщение на ден с продължителност от три часа остава на масата за обсъждане и изглежда събира значителни шансове.

Друга мярка, която се очаква да облекчи, общественото напрежение ще бъде отпадане на забраната за пътуване през уикендите, пише newsbg.eu. Комендантският час ще започва в 21 часа, както е през делничните дни. Ρзглежда ще падне е забраната за пътуване до друга община с кола. Припомняме се, че до днес се използва SMS на 13033 с код 6, който предвижда физически упражнения и разходка с домашния любимец без използване на кола, а само пеш.

Гърция преминава към постепенно отваряне към края на м. март разкри заместник-министърът на вътрешните работи Стелиос Пецас, като уточни, че всичко зависи от епидемиологичните данни на страната.

Министърът изрази мнението, че тазгодишният Великден ще се различава от миналогодишния. В отговор на увеличените случаи на заболели заместник-министърът обясни, че в гражданите има чувство на безсмислие, което създава порочен кръг.

„Трябва да се разбере, че сме в края на трудния път. Хората трябва да са убедени, че мерките трябва да се спазват още известно време, докато през м. май нещата ще бъдат по-добри, защото ще има по-добър поток от ваксини“, заяви Стелиос Пецас.

Що се отнася до последиците от пандемията и ограничителните мерки, той призна, че има натиск върху реалната икономика, със специфичен проблем в малките и средните предприятия.

Правителството се фокусира върху постепенното премахване на ограниченията за движение и възобновяване на някои от дейностите в социалния и икономически живот, осъзнавайки психологическата умора на гражданите, които в голяма степен са спазили мерките, както и необходимостта на пазара да отвори отново.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *