Гърция отпуска ковид хватката

Гърция отпуска ковид хватката

След Великобритания и гръцките власти се подготвят за постепенно облекчаване на мерките, като първо ще отворят заведенията на открито и магазините. Търговците в Атина са готови за протести, ако обещанието не бъде спазено.

През месец април постепенно започва отваряне на търговските магазини, заведенията на открито и учениците се връщат в училище. Това заяви гръцкият вицепремиер Акис Скертцос пред държавната телевизия ЕРТ, цитира БНР.

Той поясни, че ваксинирането, самостоятелните тестове и хубавото време са предпоставки за безопасно възстановяване на ритъма на живот.

Властите предупреждават, че стриктно ще се спазва протокола за епидемологични мерки. Дори се обмисля в затворени помещения гражданите да носят двойна маска.

Министърът на здравеопазването Кикилиас също даде надежда, за премахване на част от мерките.

В същото време от Търговската камара в Атина предупредиха, че ако търговските магазини не отворят на 5-и април, започват масови протести на търговците в цялата страна.

Очаква се до края на седмицата, на базата на предложенията на вирусолозите, правителството да обяви отпадане на част от забраните. В последните дни се отбелязва лек спад на броя на заразените, но високо остава нивото на хоспитализираните, подчертават виросолозите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.