Горят къщи, училище и 400 декара гора в Кюстендилско

Голям пожар бушува от вчера в района Долно село, община Кюстендил. Огънят е обхванал 4 махали. Част от хората са евакуирани. Гори сградата на старото училище, а само на няколко метра от нея е и сградата на кметството. В момента пожарникарите опитват да предотвратят прехвърлянето на огъня към него.

По първоначална информация има двама пострадали от задушливата миризма. Те са били откарани в болницата в Кюстендил. По информация на БНТ състоянието им е стабилно.

Горят между 10 и 15 къщи на различни места в селото – част от тях са обитаеми, друга част – не. Заради силния вятър, който е бушувал до късния следобед днес, огънят бързо се е разнесъл и е обхванал близката гора. Горят общо около 400 декара както борова, така и иглолистна гора.

Огънят гори на три фронта, като пожарникарите обясниха, че само един от тях е овладян и локализиран.

Кметът на селото разказа, че причина за пожара са преплетени електрически жици, които са се допрели. Уточни, че това се случва за четвърти път. Подавали са и преди това сигнали до електроразпределителното дружество.

На място има и ловни дружинки, много доброволци и горски служители. За днес се прави организация да пристигнат още горски и от София, и от Благоевград, и от Кюстендил.

Две огнища горят край карловското село Розино. Пожарът в западното е ограничен, но продължава в източното.

В тяхното гасене днес се включват 30 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Отново ще бъде вдигнат и хеликоптер. Това съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив.

Въпреки че в борбата с пламъците се включиха огнеборци и доброволци, вчера бе унищожена борова гора край селото.

Пожарът край с. Христо Даново е погасен. Две къщи са изгорели в с. Кърнаре, както и сухи треви и храсти. Огнената стихия е унищожила гъбарник в село Брестовица.

Край Стамболийски вчера е избухнал пожар в ябълкова градина. Огънят се е разпрострял в посока Кадиево и Оризаре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *