Горското ще залеси 5000 декара нови гори тази година

Горското ще залеси 5000 декара нови гори тази година

Общо 5000 дка горски култури планира да залеси Югозападното държавно предприятие до края на годината в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджишка. От тях над 2300 дка ще бъдат засадени през пролетта. Кампанията вече стартира в най-южните поделения на предприятието, където към момента са извършени залесявания върху опожарени терени на площ от 360 дка, както и попълване на 1-, 2- и 3-годишни горски култури върху 643 дка.

И през 2021 г. приоритет са дейностите, насочени към възстановяване на горски територии, пострадали от пожари, болести и вредители, както и невъзобновени по естествен начин през последните три години. По-големи залесявания се предвиждат в териториалните поделения в Кресна – 1663 дка и Симитли – 450 дка, където продължава работата за преодоляване на щетите от пожара преди четири години, както и в Кюстендил – 250 дка, Гоце Делчев – 206 дка, Брезник, Осогово, Гърмен.

Общо 1 442 000 семенищни и контейнерни фиданки и 13 710 тополови фиданки са осигурени за пролетното залесяване и за попълване на новосъздадените горски култури на площ от 1871 декара. Предимство се дава на местните широколистни видове – дъб, бук, явор, липа, горскоплодни, иглолистни – черен и бял бор, смърч и бяла акация.

5,6 милиона лева са предвидени в инвестиционната програма на ЮЗДП за тези основни дейности в горите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *