Гордана Силяновска: Не харесвам Преспанския догоговор, но го спазвам

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска заяви, че Преспанският договор е правен акт, който ще спазва, въпреки че е критик на съдържанието му, предаде БТА.

В отговор на журналистически въпрос преди събитие по повод 20-годишнината от съществуването на Центъра за изследване и създаване на политики Силяновска казва, че не смята, че нарушава договора от Преспа с Гърция, без да произнесе конституционното име на държавата – Република Северна Македония.

„Спазвах Преспанския договор, спазвам го и сега. Подписах клетвата (за президент) със сегашното име (на държавата), името от Преспанския договор. Въпреки това аз вярвам в свободата на изразяване, на мислене, свободата на самоидентификация и свободата на самоопределение, които могат да бъдат не само колективни, но и индивидуални. Така че за мен свободата на мислене, като част от Всеобщата декларация за свободите и правата, като част от Конвенцията за защита на правата и свободите, като част от Конвенцията на ЕС за основните права, позволява на хората да изразяват себе си и не смятам, че съм нарушила Преспанския договор”, цитират медиите в Северна Македония казаното от Силяновска.

След като по време на клетвата си в парламента на Република Северна Македония, като новоизбран президент Силяновска отказа да произнесе конституционното име на държавата, наричайки я Македония, реакциите в Гърция и от международната общност, че това нейно действие е нарушаване на Договора от Преспа продължават.

Реакциите от Гърция допълнително се засилиха, след изявлението и на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е негово човешко право да нарича държавата си както иска, но използването на конституционното име ще остане „в комуникацията между институциите, в съответствие със законовите и конституционните разпоредби”.

Остри реакции дойдоха и от страна на министъра на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис, който заяви, че Преспанския договор е международен и не може да бъде променян или преразглеждан едностранно, изразявайки убеденост, че „гражданите на Северна Македония не биха искали да застрашат отношенията с Гърция и европейската перспектива на страната”.

Напускащият поста заместник-помощник секретар на САЩ и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че „Съединените щати очакват Северна Македония да продължи по европейския път“.

„Очакваме страната да продължи да бъде ангажиран член на НАТО и повярвайте ми, те са ангажирани членове на НАТО. И получихме уверения от всички нива на партийното ръководство на основната партия (ВМРО-ДПМНЕ), която спечели изборите, че те ще останат ангажирани с европейския път“, каза Ескобар, цитиран от „Гласът на Америка“.

Без да споменава конституционното име на държавата мина и първото обръщение на Силяновска, след встъпването ѝ в длъжност, на тържественото отбелязване на 75 та годишнина от основаването на университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие, припомня сайта „360 градуса”.

Медиите в страната започнаха да обръщат внимание и на това, че в съобщенията, изпращани от кабинета на Силяновска името на държавата не присъства.

ТВ Телма публикува фотография от първото посещението на Силяновска извън Република Северна Македония, в Рим за 24 май, на която тя поставя венец на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“, на който е изписано „Президент Гордана Силяновска – Давкова“, без името на държавата, „за него напомня само държавното знаме в края на лентата”, уточнява медията, допълвайки, че „на венеца, положен от (българския президент) Румен Радев ясно е изписано Република България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *