Голяма новина от Русия: Изтегляме се!

Русия обяви днес, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази в потенциална първа сериозна стъпка към деескалация на продължаващата седмици криза със Запада, предаде АФП, съобщи БНР.

Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна след струпването на над 100 000 руски бойци до общата граница. Кризата достигна пик тази седмица, след като американски официални лица предупредиха, че пълномащабна руска атака, включително срещу столицата Киев, е възможна в рамките на дни.

Днес сутринта говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят. Бройката им обаче не се съобщава. По-конкретно Конашенков отбеляза, че контингентите от Южния и Западния военни окръзи вече са започнали да се товарят за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни. Мащабните учения в цяла Русия продължават, някои части от Южния и Западния военни окръзи са завършили ученията си и военните формирования са започнали да се връщат по своите базите.

Конашенков заяви също така, че на 19 февруари ще се проведе бойна стрелба на полигона Обуз-Лесновски в Беларус в рамките на ученията Allied Resolve-2022. Той подчерта, че по този повод съвместни сили на руски и беларуски отряди ще отработват задачи, свързани с отблъскване на агресивни действия като част от отбранителна операция. Руските пазари реагираха положително на новината и рублата, която беше подложена на натиск поради опасения от нови западни санкции в случай на война с Украйна, поскъпна с 1,5 на сто малко след съобщението на министерството на отбраната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Туристка преспа в дома на египетски ерген и се хвана за главата
Next post Ноле: Готов съм да жертвам Ролан Гарос и Уимбълдън, но няма да се ваксинирам