Големите градове: „Лада“ и „Москвич“ аут от пътищата!

Големите градове: „Лада“ и „Москвич“ аут от пътищата!

Все по-сериозно се обмисля ограничаването на движението на някои автомобили у нас. София и Бургас са първите градове, които са на път да въведат строги мерки, обяви д-р Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер „Зелен транспорт”.

Ако се стигне до ограничаване на движението на някои автомобили, първите такива ще бъдат Лада и Москвич, категоричен е той.

„Общините ще въвеждат ограничения за движението на стари автомобили, но еконормите, които се въвеждат с годишните технически прегледи, са съвсем различно нещо“, каза гостът.

„Това, което е интересно, е, че вместо 6-те категории от еконорми, които са възприети в Европа, при нас са създадени пет нови, като първата е за автомобили, които са на повече от 20 години, а в най-екологичната пета категория са електрическите автомобили“, каза още той в предаването „Бизнес старт“.

Според него много от пунктовете за технически прегледи не отговарят на изискванията – няма строг контрол за сериозността на направените прегледи, а и не е ясно кой ще осъществява контрола, когато се направят новите стикери с чипове. Не е ясно и кой ще осъществява контрола, за да се следи дали има манипулиране на прегледа, или не, заяви Грозданов.

„Каквито и хипотези да предприемем за намаляване на врените емисии на старите автомобили, като поставяне на уредби за метан, те ще бъдат изключени“, убеден е Грозданов.

„В по-малките населени места нямаме компании за обновяване, а в София проблемът са неремонтираните тротоари и това ограничава хората да ползват градския транспорт“, каза Грозданов.

По думите му трябва да се обърне внимание на периферните квартали на София.

„Има една година гратисен период, за да преминат всички автомобили през преглед с измерване на емисиите“, обясни гостът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *