Година по-късно: Купувачи на гласове отиват на съд в Благоевград

Година по-късно: Купувачи на гласове отиват на съд в Благоевград

Районна прокуратура-Благоевград привлече към наказателна отговорност С.Р. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 167, ал. 5, вр. ал. 2 от НК.

В хода на проведеното разследване е установено, че през м. октомври 2019 г., в качеството му на длъжностно лице като кандидат за общински съветник от политическа партия, предложил на М.З. имотна облага, за да я склони към упражняване на избирателното й право в негова полза. Пред магазин в Благоевград обвиняемият й предложил парична сума в размер на 40 лева.

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняем е привлечена Й.В. за престъпление по чл. 167, ал. 1 от НК. През м. септември 2019 г., в офис на фирма, тя предложила на три лица по 50 лева за всеки, за да гласуват за определен кандидат на изборите за общински съветници и кметове в Община Благоевград. Предстои Районна прокуратура-Благоевград да внесе в съда обвинителен акт срещу двамата обвиняеми по делото.

Новината идва в навечерието на парламентарните избори, които са след броени дни – на 4-ти април. Вече вървят доста приказки, че се правят предварителни списъци за купуване на гласове, като цената на един глас върви между 40 и 80 лева. Засега обаче няма никакви индикации нито от полицията, нито от прокуратурата за превантивна дейност срещу това опорочаване на изборния процес.

Преди години агенти под прикритие дебнеха за купен вот, привикваха се за профилактика криминално проявени, за които има информация, че участват в подобни престъпления. Сега обаче е затишие. Може пък правоохранителните органи да работят, без да „бият тъпана”.

Дано скоро научим за резултати от тази тяхна дейност. Защото няма как да си затворим очите и да си мислим, че не се купуват гласове и в навечерието на парламентарните избори. Но сякаш това се превръща във все по-малка грижа на полицията, прокуратурата и обществото ни. Дано не сме прави. В противен случай има само един правилен извод – толкова сме свикнали с това порочно явление, че го приемаме за нещо нормално и отказваме да се борим с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *