Гласуват намаление наполовина на еднократната помощ за новородени?

Намаление на еднократната помощ за първо, второ и трето дете, заложена в приетата миналата година Наредба за стимулиране на раждаемостта в община Благоевград, иска кметът инж. Румен Томов. Мотивът му е, че приходите от наеми и такси рязко са намалели с 2,5 млн. лв. за 2020 г. заради епидемичната обстановка.

Общината направи реверанс към концесионерите и наемателите на общински имоти, като на няколко пъти ги освобождава от плащане заради въведен локдаун, а заради увеличилата се безработица приходите от данъци също намалели. Заложените в наредбата финансови стимули са от 200 до 2000 лв. в зависимост от образованието на родителите и от това дали рожбата им е първо, второ или трето дете в семейството, предава в. „Струма“.

Със свое решение от 2020 г. съветниците на Благоевград вече определиха до края на годината да се изплащат само финансовите стимули за трето дете заради очакваното намаление на приходите в хазната, свързани с Ковид епидемията. Проблем обаче възникна от пропуска да се посочи как ще се процедира с родените през годината първо и второ дете и от началото на 2021 г. до момента над 350 семейства са депозирали заявления да получат еднократна помощ за бебетата си, родени през 2020 г. Въпросът бе повдигнат и на сесия на местния парламент по време на обсъждането на бюджет 2021 в края на февруари.

Справка, представена от кмета, сочи, че за да се изпълни наредбата, само за родените през 2020 г. са нужни 543 400 лв. Предложението на кмета е ОбС да гласува намаление на размера на стимулите за второ и трето дете наполовина. Заедно с това градоначалникът настоява местният парламент категорично да запише в преходните и заключителни разпоредби, че за 2020 г. подлежат на подпомагане от общината само родените трети деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *