Гласуват българите по света! Рекордно висок брой заявления в САЩ

Гласуват българите по света! Рекордно висок брой заявления в САЩ

По данни на Външното министерство близо 1700 повече са подадените заявления за участие на тези избори в САЩ в сравнение с 2017-а. Тази година 4336 са заявленията, подадени на местата, където са разкрити секции.

Това е малък брой на фона на поне 300 000 българи, които според неофициални данни са в САЩ. Но скокът в броя на заявленията показва увеличен интерес.

Предстои да разберем дали този интерес ще доведе до повече бюлетини. За парламентарните избори през 2017-а , според ЦИК броят на действително подадените бюлетини в САЩ е 6109 като най-многобройни те са били за района на Чикаго.

Първи тук ще гласуват живеещите по Източното крайбрежие, където изборните секции отварят в 14 часа българско време. Последни ще затворят изборните секции по Западното крайбрежие. В Калифорния, Аризона и Невада изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник.

Българите в Германия ще гласуват в 69 секции. Около 300 000 са сънародниците ни в страната.

Има средно по 250 предварително подадени заявления, които са малък процент от реално гласуващите в изборния ден. Обикновено правото си на вот упражняват около 20 000 души, но е възможно броят им да е до три път по-голям.

В Италия избирателните секции са 22. За гласуване са се записали над 2500 българи.

Избирателните секции са по цялото протежение на Апенините, в главните и по-важни градове на 13 области. Изключение е селището Акониа ди Куринга в Калабрия.

То е от времето на древните гърци, сега има към 6000 жители, от които българите са над 200 души.

За първи път има секция в Генуа – главният град на Лигурия, където българите са много по-малко – към 800 души, за разлика от Ломбардия където са към 10,000. Затова в Милано, избирателните секции са най-много 3: в Генералното ни консулство и в две училища.

Две са в посолството ни в Рим. Заедно с тези в селищата Нетуно и Колеферо, в област Лацио има най-много избирателни секции.

Своето седалище за вота е предоставило Почетното ни консулство за област Емилия-Романя в Болоня.

Гласуването на българските граждани ще се признава от италианските власти за уважителна причина при тяхното придвижване до избирателните секции.

Необходимо е да се попълни обичайната за това в условията на ограничителните мерки декларация.

В 20 секции гласуват българските граждани в Гърция. Секциите са в общински сгради, съобразени с епидемологичната обстановка в страната.

Всички българи в Гърция мога да упражнят правото си на глас, въпреки строгите ограничителни мерки в страната.

Общо пет избирателни секции има в Атина и четири на остров Крит, където живеят и повечето българи в Гърция. По една секция в северната част на страната има в Солун, Кавала, Патра и дори в малкото градче Ставрос.

На островите Корфу, Миконос, Родос и Кос също българските граждани могат да упражнят правото на вот.

Българската дипломатическа мисия в Атина осигури безпрепятствен достъп на всички желаещи да гласуват до секциите, въпреки строгите ограничения за движение по време на пандемия. Срещу българска лична карта и удостоверение за придвижване може да се пътува до секциите в рамките на деня.

Локацията на секциите е в общински зали, съобразени с изискванията на епидемологичната ситуация в Гърция.

Потенциални избиратели в Гърция са постоянно живеещите българи, както и работещите в страната.Не се очаква силна избирателна активност ,защото българите, заети в туризма все още не са започнали работа.

В 9.00 българско време на територията на Обединеното кралство ще отворят 35 секции за гласуване в българските парламентарни избори. Към изборите има голям интерес от страна на пребиваващите на Острова българи.

Имаше предложения за откриване на близо 90 секции, но бяха разкрити само 35, което е съобразено с Избирателния кодекс за държави извън ЕС, тъй като Обединеното кралство излезе от блока в началото на годината.

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите на базата на четири основни критерия: брой на подадени заявления за гласуване, брой на внесени документи са уседналост по региони, географско разпределение и брой на гласувалите в предишни избори.

Не всички българи останаха доволни, защото на някои ще се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции, но по принцип те са избрани така, че всички граждани да могат да стигат до тях в рамките на един час.

В петък се създаде напрежение около секцията в Лутън по повод на спор около смяна на председателят на тамошната комисия от ЦИК, дори се появиха съмнения дали секцията ще отвори в уречения ден и час, но след като новопредложеният председател се оттегли, секцията вече е готова да приема гласоподаватели.

Най-много са избирателните секции в Лондон – 13 на брой. С изключение на две секции в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия, всички останали секции са разпределени на територията на Англия. Изборите се провеждат в условия на локдаун, което допълнително може да създаде затруднения, въпреки уверенията, че британските власти и полицията са запознати по места.

Гласуването трябва да приключи в 22.00 часа българско време.

Изборният ден започва и в Турция. По традиция в Турция са най-много гласувалите български избиратели извън страната. Тази година предварителни декларации са попълнени от 21 000 души.

В 7 часа в присъствието на поне половината членове на секционните комисии започва вота във всички 35 секции в Турция. За гласуващите с български паспорти тук не важи наложеният полицейски час и те могат свободно да отидат до урните с документа си за самоличност. Турска полиция охранява още от вчера изборните секции.

През нощта 4-ма униформени полицаи и двама цивилни дежуриха пред всяка секция, а в изборния ден за реда и спазването на мерките, които са в сила в Турция ще следят по 6-ма униформени и двама цивилни турски полицая.

За разлика от предишните избори този път изселниците от България имаха възможност предварително да попълват декларации, но могат и да го направят и на място.

Голямата неизвестна е дали традицията в Турция да се регистрира най-високата избирателна активност в български секции, ще бъде спазена и тази година.

За разлика от минали избори, този път няма да има масово пътуване до България за вота. Не е ясно дали това ще означава, че всички тези хора ще отидат до най-близката секция до тях или просто ще си останат у дома, опасявайки се от пандемията.

В квартал Авджълар в Истанбул през целия ден вчера имаше микробуси с високоговорители, които обясняваха как ще се проведе вота за български парламент. Но в друг район на Истанбул, Газиосманпаша, нямаше никакви индикации, че днес предстои вот, улиците бяха пусти.

Изборният ден продължава до 20 часа с възможност за удължаване до 21 часа. Очакват се дълги опашки в Истанбул, Бурса и най-вече в Чорлу, където има две секции, а предварително регистрираните за вота са по близо 2000 за всяка.

11 секции в Белгия и 2 в Люксембург отварят врати днес за сънародниците ни, които желаят да дадат гласа си за парламентарните избори. Това е съответно с три и с една повече от предишните избори за Народно събрание.

Секциите трябва да отворят врати в 7 часа местно време и да приключат работа в 20 ч. , като гласуването може да продължи и след това, ако има още желаещи.

По информация на „Хоризонт“, до вчера вечерта българското посолство не е могло да установи връзка с председателя на една от секционните комисии в Гент – града, в който е съсредоточена най-голямата част от българската общност.

Дипломатически източници уточняват, че ако това не стане днес до 8 часа, то той може за бъде сменен от Централната избирателна комисия и това не би трябвало да повлияе на упражняването на вота от страна на избирателите.

Като основни предизвикателства се определят изискванията за разстояние заради пандемията от Covid- 19, възможността за струпване на повече хора от допустимото спрямо мерките за безопасност, както и вечерния час в Белгия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *