Гласуваме с 60-сантиметрова бюлетина на 4 април

Бюлетината, с която ще гласуваме на парламентарния вот на 4 април, ще бъде дълга 60 см, с изключение на 1 МИР в Благоевград, където има и един независим кандидат. Това заяви говорителят и член на ЦИК Димитър Димитров на редовния брифинг на комисията.

Неговата колежка Таня Цанева пък изтъкна, че първо ще бъдат отпечатани бюлетините за чужбина. Те трябва да са разпратени до 2 седмици по-рано преди вота.

Димитров пък напомни, че вече тече одитирането и сертифицирането на машините за вота. Той подчерта, че Общественият съвет на ЦИК ще получи две машини и с тях ще се проведе кампания как точно се гласува с устройствата. По думите му със „Сиела Норма“, която доставя машините, ще трябва да се договори кой и как ще съхранява тези две устройства. „Медиите ще бъдат информирани къде и кога ще се прави демонстрацията. Чакаме Общественият съвет да се произнесе“, уточни той. По думите му хардуера може да се стича за сертифициран, но софтуера – „не е толкова елементарна работа“. „Отрязъците от машините се съхраняват в специални кутии, а съхранението им ще бъде като всички други изборни книжа“, подчертаха от комисията.

От ЦИК подчертаха, че до 13 март ще бъдат уточнени и секциите зад граница. Там където се очаква да гласуват повече избиратели, ще се опитат да направят секции с повече от една кабина (тъмна стаичка – б.р). Димитров бе категоричен ,че секциите зад граница за тези избори ще са най- много от 2013 г. насам. „Ще бъдат доста“, заяви на свой ред другият говорител Таня Цанева, като добави, че общия брой на секциите зад граница все още не е ясен.

Общо 87 997 заявления, че искат да гласуват на вота, са подали българи, живеещи в чужбина. Най-много заявления – 20 890 са подадени от Турция, следва Великобритания с 16 384 и Германия – с 13 649. Жалбата на БСП срещу премиера Бойко Борисов не е получила необходимия брой гласове и именно затова е останала за сведение. Без нужното мнозинство за взимане на решение е била и жалбата срещу лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

От ЦИК уточниха, че вече са одобрили и реда за гласуване в болниците. Ще бъдат разкрити една стационара секция и една за болни от коронавирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *