Гласуваме с удостоверение при изгубена лична карта

В седмицата преди 4 април, когато ще се проведе вота за НС, е създадена нужната организация гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Това съобщават от МВР.

За целта ще им се издават специални удостоверения. Всъщност с последните промени на закона за извънредните мерки се разреши на хората, с изтекли документи от 13 март, да пуснат бюлетина и без това удостоверение. Не така стои въпросът с тези, които са си изгубили личните карти или пък са им били откраднати.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 02 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

Гражданите трябва лично да подадат искане в СДВР, областните дирекции на МВР или Районните управления.

Това пък може да става в дните от 30 март 2021 г. до 03 април 2021 г. от 08.30 до 17.00 часа, както и в самия изборен ден – 04 април – от 08.30 до 19.00 часа Удостоверенията за вота се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. От МВР уточняват, че в случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *