Гешев за шпионския скандал: Тези хора продадоха страната си за стотинки

Гешев за шпионския скандал: Тези хора продадоха страната си за стотинки

„Не бих сравнил схемата с което и да е дело у нас до момента. Случаят е без аналог“. Това заяви пред БНТ главният прокурор Иван Гешев относно разбитата в София група за шпионаж в полза на Русия. „Никой не обича предателите. Тези хора продадоха страната си за стотинки“, категоричен бе той.

„Поинтересувах се от запознати източници. В исторически план не е наличен такъв случай след 9 септември 1944 г. В Европа и ЕС единственият, с който може да се правят аналогии, е петорката от Кеймбридж“, заяви Гешев.

„Тези аналогии могат да не са толкова сериозни, понеже там става дума за служители от сигурността, които десетки години са развивали такава дейност. Трима от тях са избягали в Съюза. При нас за щастие никой не успя да избяга, не че не са направили опит“, каза още той.

„Гордея се с това, което направиха българските служби за сигурност и прокуратура в последните няколко месеца. Отделно българските служби показаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който бе съсипан след 89-та“, добави Гешев.

„Става дума за дело, свързано с чувствителна информация, касаеща сигурността не само на България, но и на НАТО, ЕС и САЩ. Взети са всякакви мерки за ограничаване на проблеми, свързани със сигурността“, увери главният прокурор.

„Прокуратурата процедира последните 3-4 г. така – по всеки случай сме открити, за да информираме максимално пълно българските граждани в обема, който законът разрешава. Българските гражданите имат право да знаят максимално позволения обем от информация, за да си изградят една или друга гледна точка“, заяви Гешев.

Той уточни, че се е споделяла информация за всякакви случаи, както и около „човек, укриващ се в О.А.Е.“ и добави: „Трябваше да се види колко е грозно това, което правят всички тези хора“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *