Герчев: Безобразие е да предаваме протоколи в чували, хора да стоят по 15 часа без вода и храна!

Кметът на община Разлог Красимир Герчев, изрази своето огорчение от начина, по който се организира част от изборния процес у нас. Той негодува открито с пост в личния си профил във фейсбук срещу часовете чакане на хората от секционните комисии при предаването на протоколите в РИК-Благоевград. Градоначалникът е категоричен, че е крайно време това да се дигитализира, а не да се мъкнат чували с бюлетини.

„Това е безобразие. Членовете на секционните комисии от Разлог са тръгнали в 03,00 часа през нощта за Благоевград и под охрана висят 15 часа без храна и вода, докато им дойде редът, за да обработят протоколите им. Знаете ли колко губи България от отстъстващи хора днес? Ами нервите? Ами пандемичната обстановка и рискът, на който са изложени? На следващите избори протоколи няма да има, защото няма да се намерят хора, които да искат да участват в секционните комисии”, написа Красимир Герчев.

Той дава пример как 27 членове на Европейския съюз управляват Европа с видеокоферентни връзки, а ние предаваме протоколите в чували. И задава риторичен въпрос: Толкова ли е трудно ЦИК да предостави по един електронен подпис на председателите на секциите, да се сканира протоколът и се изпрати коректно подписан?

Според кмета на Разлог ЦИК не се вслушва в мнението на хората с опит в изборите. Коментираше се предварително, че са сложни протокол ите – не се взеха мерки. И организацията е под всякаква критика.

„Ами какво пречи да се изнесат няколко центъра извън Благоевград, да се изнесат работни места.

80% от хората от секциите в Разлог не искат да чуят повече за избори. Това е дефект на системата. Затова да се видят претенциите на партиите и най-важно е да се реши да се подобри процесът и технологията на гласуване и отчитане на гласовете. Крайно време е този процес да се дигитализира, да се създаде електронна комуникация. Европа се управлява така, децата учат онлайн, ние не можем електронно да организираме процеса, защо?”, продължава с питанията си Красимир Герчев.

Той е убеден, че това разхищение на нерви, на хора води до това, че няма кой да се хване да работи на следващите избори. И алармата в тази посока бие жестоко, категоричен е кметът на Разлог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *