Германия купува „Спутник V“, без да пита Брюксел

Германия има готовност да закупи руската ваксина „Спутник V“ без посредничеството на Европейския съюз, ако това ще ускори процеса на ваксинацията, заяви министърът на здравеопазването на страната Йенс Шпан пред обществената телевизия WDR.

По-рано германското правителство каза, че планира разговор с Москва за закупуване на дози от руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“, ако тя бъде одобрена от европейските регулатори.

„Вчера комисията на ЕС заяви, че няма да подписва договори (за Спутник), както за други производители – като BioNTech например – така че казах относно Германия на срещата на здравните министри на ЕС, че ще проведем двустранни разговори с Русия“, Каза Шпан.

Съобщението идва ден след като германската провинция Бавария заяви, че е подписала писмо за намерение да закупи до 2,5 милиона дози от ваксината „Спутник V“, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA). В допълнение към опцията за внос на ваксината от Русия трябва да бъде създадено и производствено съоръжение от фармацевтичната компания „R-Pharm“ в град Илертисен.

Големият интерес на Германия към руската ваксина идва на фона на бавното разпространение на ваксини, което вече е проблем за страната, тъй като Германия се бори с трета вълна на пандемията. Само 13% от населението е получило първата си от двете дози, а страната съобщи за над 20 000 нови инфекции в четвъртък и над 300 смъртни случая през предходните 24 часа.

EMA стартира преглед на „Спутник V“, която може да се превърне в първата незападна коронавирусна ваксина, използвана в 27-членния блок. Въпреки това тя се сблъска с критики в някои западни страни, а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обвини Русия и Китай, че използват ваксините си, за да получат влияние в чужбина.

Русия регистрира „Спутник V“ през август преди мащабни клинични изпитвания, което предизвика загриженост сред експертите относно ускорения процес. Но по-късните отзиви бяха до голяма степен положителни, като медицинското списание „The Lancet“ публикува резултатите, показващи, че е безопасна и над 90% ефективна, пише АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *