ГЕРБ превзе червената крепост Кресна, Мацурев влиза с преференции

Разложко-банският регион има вече сигурен депутат в 45 НС. С 6515 преференциални гласа Александър Мацурев от Банско печели мандат и влиза. Той е втори по преференции в областта след Стефан Апостолов от Симитли, който събра рекорден брой, общо 9 507.

Районът има шансове да вкара още един депутат- адв. Иван Димитров, който е втори в листата и с най- много преференции- 1 173. Всичко зависи от това дали гласовете, които е събрала Демократична България ще бъдат достатъчни за мандат. За областта те са 7 838, но все още се чакат гласовете от чужбина, които ще са решаващи. Прогнозите са доста оптимистични. Влизането му зависи и от избора на водача на листата- ген. Атанас Атанасов от кой МИР ще влезе- София или Благоевград. Очакванията са да избере София, предава в. „Струма“.

Със сигурност мандат в областта имат Има такъв народ, БСП и ДПС, но кандидатите от Разложки регион не влизат. Общият брой получени гласове от тях са 23 014 за Има такъв народ, 20 812 да ДПС и 19 318 за БСП.

ГЕРБ спечели убедителна победа на парламентарните избори в Кресна. Считаната за червена крепост община претърпя разгромяваща загуба с резултат 1260 за ГЕРБ и 420 за БСП. Какви са причините за поражението и дали не се дължи на вътрешнопартийните битки, попитахме председателя на ОбС на БСП в Кресна инж. Петър Петров.

„Няма вътрешнопартийна интрига. Тези резултати се дължат на сложната политическа обстановка и на контролирания вот. Заради противоепидемичната ситуация агитацията ни по време на предизборната кампания беше слаба, което отчитам като грешка“, заяви лидерът на червените в Кресна.

„Като се прибави непредсказуемият вот за партия „Има такъв народ“, най-големите негативи понася основно БСП, тъй като ГЕРБ са успели да запазят резултата си”, добави инж. Петров.

За партията на Слави Трифонов в Кресна са гласували 350 избиратели, което я нарежда на трето място в общината. Според наблюдатели обаче слабият резултат на БСП е резонанс от напрежението между националното ръководство и общинските структури в Пиринско. Припомняме, че в края на януари председателите на 5 общински съвета на БСП, сред които и Кресна, призоваха в отворено писмо Корнелия Нинова за спешна среща заради вътрешнопартийни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *