Георги Харизанов: Не отписвайте кабинет на ГЕРБ, няма друг работещ вариант

– Бойко Борисов отправи интересна оферта към Слави Трифонов да му помогне с депутати за съставяне на кабинет. Как тълкувате думите му?

– Като думи към цялата политическа класа, а не само към г-н Трифонов. При цялото ми уважение – засега не провиждам „Имат такъв народ“ (ИТН) като другия голям полюс в политиката, за да чертаем схеми за диалог между двамата единствени лидери в България. Нека имаме предвид, че засега Борисов описва само вариантите за политическо развитие пред сегашния парламент, а още не е започнал да изброява проблемите и спешните решения, които трябва да бъдат взети. Тогава картината би станала още по-сложна и би изглеждала още по-нерешима от нови политици, повечето от които – с нулеви опит, контакти и международен авторитет. И не го казвам с лошо, това е просто факт.

– В неделя премиерът предложи експертен кабинет с широка подкрепа. Защо промени позицията си с призива към партията на Слави Трифонов да поеме своята отговорност?

– Не споделям тезата, че е предложен експертен кабинет. Предложението беше всеки да даде най-добрите си експерти и да се състави силно правителство. Най-добрите експерти в ГЕРБ са политически лица и водачи на партийна листа. Това не е оферта за експертен кабинет.

– Означава ли това, че ГЕРБ твърдо не вижда вариант да направи кабинет със своя мандат?

– Не. Някак бързо се забрави, че това беше първото ясно изразено намерение от страна на Бойко Борисов. Това е и отговорността на първия. Има време за консултации, преговори, осъзнаване на новите реалности и наместване на новите политически баланси, за да се види дали кабинет с мандат на ГЕРБ е възможен в сегашния парламент. А и честно казано, засега не видях друг работещ и солиден вариант, бидейки наясно с всички настроения срещу нов мандат на Борисов.

– Какви рискове крие едно служебно правителство и нови избори? Има ли наистина опасност от спиране на еврофондове или други пари по международни програми?

– Само по себе си служебното правителство, макар и отживелица, не крие никакви рискове. Рисковете са във времето, в което се намираме. Рисковете са в късите срокове, в които хора, пак казвам – с експертиза, международни контакти и международно доверие, да гласуват изключително важни решения тук и впоследствие да ги защитят пред ЕС и ЕК. Това, нека знаем, е абсолютно невъзможно в условията на разпуснат парламент и току-що сформирано служебно правителство без законодателна инициатива, съставено от хора без нужните опит и авторитет.

– Едни евентуални нови избори се очертават в периода юли-август, когато хората са по морета. От друга страна пък, доста емигранти са си у нас. Как ще се отрази това върху активност и резултати?

– Нямам отговор на въпроса защо всички, според които ГЕРБ са загубили изборите и са паднали от власт, искат нови избори, вместо да се захванат да управляват и да изпълняват обещанията си. Вие имате ли? Съмнявам се.

– Доста социолози предрекоха, че при нови избори след 3 месеца партията на Слави Трифонов може да яхне вълната и да излезе на първо място. Споделяте ли мнението им?

– Твърде рано е да се изгражда устойчиво мнение за ИТН като траен политически субект с твърд електорат и устойчива подкрепа. Поне за мен. Не обичам прогнозите и развитието на тези избори показа защо.

– Възможно ли е ГЕРБ и БСП да се коалират при евентуална смяна на Корнелия Нинова от лидерския пост и смяна на курса при червените?

– Едно от нещата, които харесвам у Корнелия Нинова, казвам го без грам ирония, е твърдото <210> позициониране като преграда срещу широка коалиция. Не считам, че такава коалиция е работеща в наши условия и ще се състои в нещо друго, освен в безспирно състезание по топене на другарчето и в яростно състезание по бъркане в кацата с държавен мед. Партиите ни, особено тези вдясно, са твърде крехки по отношение на електоралната подкрепа, ако се докоснат до социалисти. Кливиджът комунизъм-антикомунизъм вече не е актуален, но в никакъв случай не е забравен. И от двата си полюса.

– Възможна ли е въобще коалиция между т.нар. партии на протеста, след като останалите не споделят идеите на Слави за ВНС, орязани субсидии и 120 депутати?

– Всичко е възможно. Математическата сметка не излиза, това първо, и второ – партиите на протеста са всъщност една партия и две коалиции. ДБ има четири съпредседатели. ИСМВ и аз не знам колко, но май пак са поне четирима – Мая Манолова, двамата от триото и Димитър Делчев. Е, как ви звучи на вас 100 депутати да имат 9 партийни лидери, които всеки ден и за всяко решение трябва да стигат до консенсус? След което да занесат този консенсус на останалите подкрепящи ги депутати от омразните системни партии и да го договорят и с тях, за да имат кворум и нужните гласове? Поне за мен това е леко налудничаво. Не знам.

– Според вас възможно ли е въобще да бъде съставен какъвто и да е кабинет от новия парламент? Или твърдо се отива на нови избори и служебно правителство?

– О, разбира се, че е възможно. И в трите системни, и в новите парламентарни групи има хора с нужните качества. Защо да е невъзможно? Въпрос, отново да повторя, на ясно осъзнаване на новите политически реалности и важността на решенията, които спешно трябва да бъдат взети у нас и впоследствие – защитени пред ЕС и Еврокомисията.

– Как политическите турбуленции ще се отразят на президентските избори? Кога ще видим кандидат срещу Румен Радев, независимо от коя от партиите бъде издигнат?

– Кандидат ще видим наесен. Андрей Райчев беше казал скоро, че който състави правителство -– той ще избере и президент. Съгласен съм, остава да видим отговора.

– Все пак оценка – кой спечели изборите на 4 април, кой е големият губещ?

– Изборите ги спечели ГЕРБ, към печелившите подреждам ИТН, разбира се, както и ДБ. Големият губещ е БСП, тук няма никакъв спор. Всъщност сегашната БСП е най-големият губещ в историята на партията, за което лидерите й дължат страшно много отговори на електората си.

– Какво докара на партията на Слави Трифонов толкова много гласове?

– Комплексен въпрос. Бунт срещу системата, изключително популярен човек начело, гласуване напук на партиите и с усмивка на лице от страна на млади и поначало аполитични хора, дежурното недоволство на неуспелите да се справят с живота… Причините са много и солидни, поради което глуповатите еднопластови заигравки с музикални стилове и ниска култура са твърде несериозни.

– Не мога да отмина темата, Бог да го прости, Георги Коритаров… Води предаване във вашата телевизия, на другия ден не е между живите… С какво ще го запомните?

– С него самия. Жоро е твърде велик интелект и твърде сложна личност, за да бъде описан с изброяване на няколко случки или качества. Отиде си една епоха в българската журналистика, един непостижим интелект и човек с огромен глад за нови знания и познанства, същевременно успяващ да отдели всекиму нужното време и внимание. И то с изключително фини възпитание и маниери, а не от пиедестала на славата и легендарния си статут. Велик човек. Незабравим, недостижим и незаменим.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *