Новините

Георги Мечков е цар на виното в Дъбрава, кметът Илко Стоянов награди винари

Георги Мечков стана носител на приза „Цар на виното за 2022 г.” в благоевградското село Дъбрава. Той бе коронясан от кмета на общината Илко Стоянов и кмета на селото Методи Стоянов.

„Радвам се, че сме заедно на този празник, с който се отдава почит към лозарството и винопроизводството, към земята и към това, което тя ни дарява. Празникът тук традиционен, а спазването на старите ритуали и обреди е отличен пример за младото поколение. Българските традиции трябва да се съхраняват, опазват и предават на нашите деца, за да са винаги живи”, поздрави присъстващите кметът Илко Стоянов.

По стар български обичай лозето бе зарязано, като в лозовите масиви на Дъбрава дойде и самият Трифон Зарезан. По-късно официалните гости на празника връчиха грамоти на отличени местни винопроизводители.

За „Най-добро червено вино“ – на Тодор Тодоров, за „Най-добро бяло вино“ – на Нено Больовски, за „Най-добро розе“ – на Костадин Ханджийски, за „Най-пенливо вино“ – на Николай Стойнев, за „Най-омайно вино“ – на Славчо Тренчев, за „Най-бурно вино“ – на Николай Попов, за „Най-пивко вино“ – на Асен Ерделски, за „Най-мераклийско вино“ – на Людмил Огнянов, за „Най-деликатно вино“ – на Иво Михайлов, за „Най-сгряващо вино“ – на Петър Бачев, за „Божествен еликсир“ – на Калоян Ерделски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *