Георги Гьоков: Има шанс за кабинет с третия мандат и хоризонт до местните избори

– Г-н Гьоков, да започнем с най-сложния въпрос – ще има ли правителство?

– Това наистина е най-сложният въпрос в България. Има редица фактори, а след последното изявление на Асен Василев по адрес на БСП става все по-сложно конкретно за втория мандат. Не че с първия мандат на ГЕРБ е лесно. Нашата позиция е ясна, защото имаме решение на колективните органи на партията. Вероятността за правителство клони към третия мандат. Там обаче зависи на кой ще бъде даден. Ако отиде при „Демократична България“, за нас ще бъде изключително трудно да разговаряме, защото сме на коренно различни позиции по важни теми.

– Но бяхте заедно в предния кабинет?

– Бяхме, но при ясно описано коалиционно споразумение. Там изненадата дойде от войната и последствията от нея, но кой ли я очакваше! Когато обаче си с диаметрално противоположни идеологически виждания, става доста сложно. Вероятността за правителство я оценявам на 50 процента.

– Не зачерквам ДПС, но най-реалните варианти са третият мандат да отиде при БСП или „Български възход“, като се създаде правителство с премиер Корнелия Нинова или Стефан Янев. Там ли е шансът?

– Шансове има винаги – малки или големи. Но примерно, ако мандатът дойде при нас, става сложно пък за „Демократична България“. Същата ситуация, за която говорих, но с обратен знак. Но трябва да работим усилено за правителство, защото нови избори в кратки срокове не биха променили генерално картината. Е, някой ще излезе леко напред, друг може да изпадне от парламента. На хората им омръзнаха избори, стига сме харчили излишни пари. Трябва да има кабинет в рамките на това Народно събрание.

– Изгорени ли са окончателно мостовете между вас и ПП, тъй като поне аз долових в думите на Асен Василев претенции единствено по отношение на хартиената бюлетина?

– Не са изгорени. Но изявлението му беше по-общо и аз бях изненадан особено след съвместната ни среща в парламента. Тогава видях изключително разбиране в „Промяната“ за нашите политики, направо съвпадения. Дано е било моментно настроение на Василев или послание към техните избиратели, които в голямата си част са десни, няма какво да се лъжем. Нищо че ПП боравят свободно със социалната тематика. Направо изглежда като присвояване на нашите политики в социалната сфера, за да се харесат на хората, чист популизъм. Ясно си давам сметка, че ще ме питат – а тогава вашето не е ли популизъм. Не е, защото следваме от десетки години тази програма и я изпълняваме, когато сме на власт. Но всички вдясно изведнъж започнаха да говорят, защото е модерно, времето го изисква, инфлацията, доходите на хората.

– Всъщност май и БСП е твърдо за нов бюджет, така че няма лошо, ако и другите партии са „за“ социалните мерки.

– Нов бюджет е задължителен. И тук се различаваме с ГЕРБ и ДПС, които искат редовно правителство да вкара такъв. Ние с ПП настояваме служебният кабинет да внесе нов бюджет. Нека е без плаващи мнозинства. Да се съберем партиите и изпълнявайки Маастрихтските критерии, да помислим за социални мерки. В тази криза да оставим стария бюджет – няма да е справедливо спрямо хората. Чух исканията на митинга на синдикатите пред парламента. Ами правилни са. Не може да има цели сектори със заплати под 1000 лева. Не е нормално! Трябва да има нова минимална работна заплата, колкото и да се дърпа бизнесът. Разбира се, всичко в рамките на възможното.

– Кабинет с хоризонт до местните избори ли е най-реалистичният вариант, за да се избегне нов предсрочен вот?

– Така изглежда, още повече никой не си прави илюзии, че редовен кабинет би издържал продължително, да не говорим цял мандат. Трябва наистина хоризонт – дали да мине зимата, дали да дойдат местните избори. За мен вторият вариант е по-добър. Тогава има вероятност за промени в политическото пространство. ГЕРБ, не ги подценявам, но ще загубят сегашните си позиции в местната власт. А това ще е основание и за парламентарни избори.

– Толкова ли е непреодолимо различието с вашите бивши партньори и по отношение на позицията ни към оръжието за Украйна, и за покупката на новите самолети?

– Това е обществото ни в момента. Силно разделено по темите и за войната в Украйна, и за бюлетините. Мненията са крайни. Няма да изчислявам, затова нека нарека разделението между хората 50 на 50. Но в парламента изведнъж почти всички плеснаха с ръце и се прегърнаха ​- ще даваме оръжие на Украйна. А къде отиват другата част от българите! И защо това да е темата на България! Има много по-важни. Като доходите на хората, социална справедливост. Какво го касае българското общество оръжието за Украйна, освен че се поставяме в лагера на ЕС и НАТО. Един ще каже ​- това е цивилизационен избор, но друг ще го нарече войнолюбие. Не е темата, която касае живота на българина.

– Вие лично доволен ли сте от свършената работа като социален министър, от синхрона с останалите партии?

– Няма как да не съм доволен, защото свършихме голяма част от набелязаната работа. От това, което БСП вкара в коалиционното споразумение. Беше трудно, защото бяхме партии с доста различни виждания. Десните искат на всяка цена стабилност на системите, докато ние не ги пренебрегваме, но слагаме в центъра човека – социално слабия, пенсионера. Беше много трудно, но свършихме добри неща. Далеч съм от мисълта, че всички са доволни, а и тръгнахме от много ниски нива, България беше в дъното на почти всички класации в Европа. В социалната политика колкото и много да направиш, все ще е малко.

– Стара тема, но защо изведнъж ИТН се обърна срещу партньорите и бутна, на практика, правителството? Дори войната не го разклати толкова.

– Правителството беше свалено от икономически интереси, от интересите на т.нар. задкулисие. Опитахме се да променим изцяло модела, налаган от ГЕРБ 12 години. Дори непредвидените в коалиционното споразумение теми като войната не се оказаха толкова опасни за правителството. Няма да навлизам в подробности, защото, като кажа нещо, трябва да го докажа. Но това беше причината, аз не видях нито един сериозен аргумент, изтъкнат от ИТН. Македония ли! Та правителството ни работеше в правилната посока, виждате сега какво става по темата. Пълна каша!

– Беше ли пропиляна огромната енергия на протестите от 2020 година, в които участваха и леви, и десни, а и „Възраждане“, ако бъдем честни?

– Определено. Видяхме намалената активност и на последните избори. Този ентусиазъм пак ще набере скорост в обществото, когато то види, че не може да караме със служебен кабинет 2 години като Белгия например. Но тази енергия определено няма да се върне в близките месеци, ако направим избори.

– Поизглаждат ли се отношенията между БСП и Румен Радев?

– Много не ми се коментира, защото е свързано и с вътрешнопартийни теми. Ще говоря обаче като бивш министър. Не може първата работа на служебното правителство е да иска списъци с назначените от мен служители. И да ги уволнява.

– Има ли много такива случаи?

– Да. Мога да говоря с имена, но няма смисъл. Като депутат поисках справка колко души са уволнени в социалното министерство. Настоящият министър услужливо направи сравнение, че за определен период по мое време имало и повече уволнени. Но в него се включваше и предишният служебен кабинет. А и 180 души бяха освободени от мен заради навършване на пенсионна възраст. Това беше решение на правителството за изчистване на цялата администрация.

– Не сте правили политически уволнения?

– Вижте, винаги има такива, но аз съм готов да застана зад името си и за всеки уволнен служител да се аргументирам: Ако си правил нарушения, ако си участвал в далавери, казано народно, нямаш място в министерството. Но това не е политическо уволнение. Така или иначе, обществото усеща напрежение между БСП и президента Радев, темата му е много интересна. Разбираемо.

– Нормално, все пак бяхте в един отбор с президента Радев.

– Бих казал, че той беше наш играч. Някой се опита да изкара, че президентът Радев е бил предложен от АБВ. Дълбоко не съм съгласен, защото участвах в целия процес и знам много добре какво се случи. Румен Радев беше подкрепен от БСП. И без подкрепата на БСП нямаше да стане президент.

„Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Колина: Съдиите ще бъдат безапелационни срещу грубите изпълнения
Next post Цонев онлайн в „Панорама“, протестиращи го причакват: Това е силово налагане на малцинството