Ген. Атанасов: Проблемът с незаконните СРС-та е законов

„Проблемът, който допуска незаконното използване на СРС, е законов. В закона за СРС има отворена вратичка, която трябва да бъде затворена в следващия парламент“, това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ – ген. Атанас Атанасов.

Поредният бръмбаргейт се разследва от Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба.

По случая вече били разпитани 11 свидетели, а скандалът тръгна, след като ген. Атанасов съобщи преди 2 седмици, че 32-ма политици и опозиционни активисти са били подслушвани преди изборите на 4 април.

До момента не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот и изборите за 45-ото народно събрание, обяви по-рано днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева в петък.

„Томислав Дончев откъде знае, че от ГЕРБ не са подслушвали, като няма право да знае. ГЕРБ беше на власт до вчера и управляваше всички структури, които подслушват. Хората, които оглавяват специалните служби през тези години, кой ги назначаваше, запита риторично Атанасов. И добави, че откакто ГЕРБ от власт, „Демократична България“ се е превърнала в бюро жалби. Дори не можели да обработят всички сигнали.

„Ако сме част от управлението, тази информация ще бъде проверявана, но няма да я пратим на прокуратурата“, каза той в „Панорама“ по БНТ. И добави, че е бил подсъдим 6 години за незаконно подслушване, но е оправдан и на трите инстанции.

Посочи, че е гражданин и има институции, които да разследват подслушването. Той само дал сигнала през медиите, а вътрешният министър Бойко Рашков и премиера Стефан Янев потвърдили информацията.

Категорично каза, че подслушването е било незаконно. В книжата обаче нямало да се намери нищо, защото имало законова дупка, която „Демократична България“ ще изчисти в следващия парламент.

„А Томислав Дончев го запита какво са щели да научат от ГЕРБ, ако са подслушвали – кой с какво ще замеря сградите на НС и МС ли?

Половината от подслушванията се осъществяват от прокуратурата и тя ще проверява в момента себе си ли, запита Атанасов и каза, че има доверие на Бойко Рашков.

„Той би бил един добър главен прокурор, като има предвид кой стана главен прокурор“, каза лидерът на ДСБ, визирайки Никола Филчев.

И от „Има такъв народ“ заявили подкрепа за съдебна реформа. А 67% от хората смятали, че трябва радикална съдебна реформа. „Демократична България“ ще опита да събере подкрепа. А ген. Атанасов смята, че след 11 юли България има нужда от редовно правителство. Промяната трябва да дойде от легитимна власт, посочи той.

Докога трябва някой отвън да ни казва какви са нашите проблеми, каза той за наложените от САЩ санкции. И добави, че отекнало силно, защото било посочено от високо място. След това даде примери с последните скандали в ББР, в болниците и смените в МВР. Хванал се за главата след доклада за „Автомагистрали“ ЕАД.

Начинът, по който се уреждат обществените поръчки, е корупционен. Фирми, близки на властта, ги печелят, а после отдават на други фирми, но си задържат комисионната, каза Атанасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *