Гари Каспаров: Успехът на Путин в Украйна ще е начало на нова агресия

Навални бе убит от Путин. Разбира се, не сам, лично, но да се навлиза в детайли кой точно го е извършил – няма смисъл. Навални беше затворник на Путин, над него издевателстваха, разпитваха го, изпратиха го в Далечния Изток, отвъд Полярния кръг. Да изпратиш през зимата човек, който е изтощен, вече не говори. Това каза в интервю на Николай Кръстев от БНТ бившият световен шампион по шах Гари Каспаров в отговор на въпрос дали има съмнения кой унищожи Алексей Навални.

„По-скоро го убиха, защото Путин искаше да покаже на света, че може да направи всичко, което поиска. Това е престъпление на Путин, за съжаление едно от многото негови престъпления.“

– Как трябва да отговори Западният свят на убийството на Алексей Навални?

– Струва ми се, че Западният свят трябва да разбере, че Путрин трябва да отговаря за всичките си престъпления, че трябва да поеме отговорност. Защото едно убийство, води до други убийства и ако Западът беше отговорил адекватно, Навални би бил жив сега. Путин като всеки един дикатор убива и продължава да извършва престъпления, защото се чувства безнаказан. Цената, която Путин плати за престъпленията си е минимална. Очевидно Западът не е готов да поеме сега курс към смяна на режима в Русия. Трябва да се предприемат такива мерки, които да доведат до военен и икономически разгром на Путин. Започнете с парите, моля. Покажете на света политическа воля. За съжаление сега няма политическа воля. Ами, това, че Джо Байдън приема Юлия Навалная не това е нужно на света. Всъщност убийството на Навални е едно от поредицата престъпления на Путин и докато говорим, продължават да убиват в Украйна. Путинските как да кажа… клиенти от рода на Мадуро, Хамас продължават да вършат престъпления и да нагнетяват обстановката в света.

– Според Вас може ли да се обедини сега руската опозиция?

– Въобще тази мантра е безсмислена, да се обединяват хора около някаква идея. За нас всичко e много просто – победата на Украйна означава свобода за Русия. Има един ясен документ, който декларира всичко — Берлинската декларация. Ние сме с всички, които признават някои простички неща: Украйна трябва да възстанови териториалните си граници от 1991 година, Путинският режим трябва да си замине, военните престъпления трябва да бъдат наказани, Украйна трябва да получи компенсации, ние трябва да строим Русия на друг принцип, не имперски. Това е позицията, която споделяме, аз, Ходорковски, нашите привърженици.

– Убийството на Навални сложи черта под спора, който отдавна водим – може ли да се направи нещо в Русия?

– Аз смятах през последните 10 години, че е невъзможно. Навални смяташе, че може да се промени нещо в Русия и заплати за това с най-висока цена. Сега, когато Навални вече не е с нас, трябва да си признаем, че бъдещето на Русия трябва да се гради в чужбина, в това, което наричаме полушеговито руски Тайван. Специално подчертавам думата Тайван, за да няма съмнения, че представляваме голямата Русия. Ние не сме клоуни, за да говорим, че сме правителство в изгнание. Но днес има много хора, милиони хора, които не искат да са част от Путинска Русия. Хората трябва да разберат, че притежанието на руски паспорт не те изключва автоматично от цивилизования свят. Мнозина от нас воюват с Путин много дълго време, някои граждани воюват в редиците на украинската армия – важното е това число да се увеличи.

– Кажете, две години след нахлуването на Русия в Украйна, как според вас ще завърши тази война и ще завърши ли скоро, предвид всичко, което става?

– Войната може да завърши само по два начина: или с военно поражение на Украйна и унищожение, към което се стреми Путин, или с разгром на Путин. Няма никакви други варианти между тях, защото примирието не означава край на войната. Да, може на някакъв етап да има примирие, прекратяване на огъня, но това не означава, че войната е свършила. Защото двете страни, които воюват, Путин и Украйна и застаналият зад нея свободен свят, имат принципни цели, които нямат възможност за компромис. Путин иска да унищожи Украйна, Украйна иска да съществува и няма друг вариант, и Путин постоянно дава да се разбере това. На всички на Запад, които искат да преговарят, Путин отговаря: „Нашата цел е ликвидацията на Украйна! Няма такава държава! Няма какво да се договаряме“. Има някакви форми на прекратяване на огъня, в които се съмнявам и затова – войната ще продължи, разбира се, докато режимът на Путин не претърпи съкрушително поражение, военно. Според мен това трябва да доведе до ситуация, когато нещата в Русия трябва да започнат да се променят.

– Кои ще са следващите цели на Русия, които може да нападне?

– Ако Путин постигне успех в Украйна, говорим само в този случай, защото той не може да нападне, докато воюва, но ако говорим за потенциални цели, то това ще е със сигурност някоя страна от НАТО. Не е задължително да е военна атака, може да е хибридна атака, натиск, може да са диверсии, но е очевидно, че ако Путин, недай Боже, достигне дори частичен успех в Украйна, реално при пълно бездействие на НАТО, то той няма да се спре. Защото империята не може да се спре, тя има нужда от разширяване. Ето защо не трябва да се съмняваме, че какъвто и да е успех в Украйна, ще е началото на нова агресия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *