Галина и Гюнеш Али, обвинени за кражба на 54 млн. паунда, докарвали българи в Англия за помощи

Петимата българи, които бяха признати за виновни за една от най-големите измами с помощи в Англия, са докарвали специално хора от България, за да кандидатстват за различни социални плащания.

Това разкри представител на Кралската прокуратура по време на финалното съдебно дело в Лондон. То започна във вторник и се очаква да продължи няколко дни заради големия обем доказателства. Според разследващите Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева са успели да заграбят 54 млн. паунда от британската хазна.

Петимата присъстваха в съдебната зала, но отказаха коментар пред медиите. Същото направиха и техните адвокати, които обясниха, че предпочитат да говорят след окончателното приключване на процеса. На предишното дело през април те се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения за измама и пране на пари.

Прокурорът заяви, че те са отправили повече от 6000 фалшиви молби за социални плащания.

Не всички пари обаче са отивали в обвиняемите. Някои са получавани и от реални хора, на които те са помагали да вземат помощи. В повечето случаи са използвали фалшиви документи, включително за раждане на деца, които не съществуват.

В залата бе излъчен и клип, открит в телефона на Гюнеш Али. На него според прокурора той разхвърля стотици банкноти от по 20 паунда, докато жена ги събира. Чува се и мъжки глас, който ѝ казва: “Събирай боклук”.

Излъчени бяха кадри и от полицейската акция в хранителен магазин, в който е работила Галина Николова. В задната му част се вижда малка стая с компютри и хора, които чакат да се кандидатства за помощи от тяхно име.

Престъпната им схема е действала близо 5 години, преди те да бъдат арeстувани за първи път през май 2021 г. При претърсване на домовете им полицията е открила 750 000 паунда, натъпкани в куфари и чанти, както и голямо количество фалшиви финансови документи. Създавали са кухи компании, за да могат да представят различни финансови документи пред британските социални служби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *