В ЮЗУ преобявиха конкурс за прием на 67 докторанти

Конкурси за прием на 49 докторанти в редовна форма и на 18 в задочна преобявиха в ЮЗУ „Н. Рилски”. За настоящата академична година университетът обяви прием на 108 докторанти по държавна поръчка. Заради коронакризата изпитите се проведоха с месец по-късно от планираното, като след тях непопълнените места се преобявяват.

„Има незаети места, тъй като някои от кандидатите не са успели да покрият критериите, а именно необходимата оценка от най-малко „Добър” /4.50/ на писмения изпит и „Мн. добър” /5/ от двата изпита /писмения и устния/. Целта ни е да привлечем най-мотивираните и добре подготвени кандидати”, обясни зам. ректорът по научноизследователката работа и докторантско развитие на ЮЗУ проф. д-р Иванка Станкова.

Най-много места за докторанти – 13, има в професионално направление „Педагогика” и 12 в „Право”. Във „Филология” и „Музикално и танцово изкуство” свободните бройки са 4, в „История и археология” – 3, в „Администрация и управление”, „Икономика” и „Обществено здраве” също са по 3.

Проф. Станкова анализира и че най-голям интерес има към педагогиката, правото, икономиката, изкуствата, но и в останалите професионални направления също не липсват кандидат-докторанти, пише „Струма“.

Като тенденция през последните години се очертава, че хора от практиката се ориентират към задочната форма на обучение. Това са специалисти в своите области, които дълго време са работили по даден проблем и кандидатстват, искайки да продължат развитието си с ОНС „доктор”

За редовната форма срокът на обучение е 3 години, като обучаващите се получават и месечна стипендия в размер на 500 лв.

„Редовните докторанти във втората и третата година на обучение задължително в учебния план имат 30 часа упражнения в областта на докторската дисертация. Идеята е тези, които проявяват активност, свързана с научна дейност, след завършването си в голямата си част да останат на работа в университета”, коментира проф. Станкова и припомни, че от началото на тази година с постановление на Министерския съвет основната стартова заплата на аситентите е повишена на 1200 лв. Това, както подчерта зам. Ректорът, е допълнителен стимул за младите учени да желаят да останат на работа вЮЗУ – Благоевград и да градят академична кариера.

Срокът за подаване на документи е до 17 май. Очаква се конкурсните изпити по съответните специалности да са на 21 юни, а седмица по-късно да е изпитът по чужд език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *