В чистата “зона” на хирургия оперираха пациентка с преплитане на червата

В чистата “зона” на хирургия оперираха пациентка с преплитане на червата

Ковидните отделения в благоевградските лечебни заведения са пълни с болни с усложнения от коронавирус. В общинската болница за белодробни заболявания ковидният сектор е запълнен на 100 % – 14 са хоспитализираните с ковидни пневмонии, 18 са пациентите с други пневмонии. Състоянието на болните с ковидни пневмонии е средно тежко, всички са на кислородна терапия, заяви за „Струма“ болничният шеф д-р Петър Георгиев. Възрастовата група е от 40 г. до 88 г.

Голям е броят на хоспитализираните и в ковидните отделения на МБАЛ – Благоевград. Във вътрешно отделение се лекуват 30 пациенти, 20 са в инфекциозно, 8 в „Уши, нос, гърло“, 8 в неврологично, 11 в хирургично, като възрастовата група е 55-60-годишни.

„Ковидният сектор е пълен, отделно от това, имаме готовност да приемаме спешни случаи в другата половина на хирургично отделение, която е чиста от Ковид. Вчера направихме животоспасяваща операция на 70-годишна жена без Ковид, която дойде от гастроентерологично отделение с преплитане на червата. Операцията продължи няколко часа и пациентката е в реанимация”, заяви началникът на хирургично отделение д-р Димитър Димитров.

Припомняме, че спешните случаи в момента се поемат от хирурзите на държавната болница в продължение на 2 седмици, след което щафетата поемат колегите им от частната болница за същия период след одобрение на ротационния принцип от шефа на РЗИ. Над 25 са болните в ковидното отделение на болница ПУЛС. 86 са болните с Ковид пневмонии, които се лекуват в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, съобщи зам. директорът д-р Ангел Тонгов.

„Имаме още няколко свободни легла, но това е, защото разкрихме допълнително 15 легла в ортопедията. Знаете, че във вътрешно отделение тече ремонт. Болните с ковидни пневмонии се лекуват в инфекциозно, неврологично и в половината детско отделение, като повечето са в средно тежко състояние. Трима пациенти са в тежко състояние в реанимация. Повечето от болните са в зряла възраст, нямаме млади, тъй като те по-бързо се справят с инфекцията и по-рядко стигат до хоспитализация. Така беше в пика на втората вълна, и сега е същото.

Разликата е в първичната симптоматика. Ако през ноември оплакванията бяха за висока температура, болки в мускулите, загуба на обоняние и вкус, сега преобладават болки в гърлото и хрема. Всички ковидни пневмонии се лекуват с антибиотици, антикоагуланти за разреждане на кръвта и кислородна терапия. При необходимост се дава ремдесивир.

Кръвна плазма не използваме, тъй като, за да има ефект, трябва да се прилага в точния момент, обикновено в началото на заболяването, и то при преценка на ползите и риска за пациента. Радостното е, че нямаме приети за лечение деца с усложнения от коронавирус. Има обаче малки пациенти с ларингити, причинени от парагрипен вирус”, обясни пред в. „Струма“ д-р Ангел Тонгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *