В социален капан: 61-годишна с ТЕЛК няма право на пенсия, не може да си намери и работа

Кета Петрова от Варна е с увреждания и ТЕЛК, но не получава не получава обезщетения за инвалидност. Не може да си намери и работа, защото е на 61 години. Жената живее без никакви доходи, не е в състояние да си купува и животоспасяващите лекарства.

Преди години Кета Петрова получава инсулт, движи се трудно, чува тежко, засегнато е и зрението й. Тогава при явяване пред ТЕЛК медиците преценяват, че е с 80 % инвалидност, но през годините процентът пада до 30.

За да се възползва от помощните мерки на Бюрото по труда, Кета трябва да има инвалидност над 50%.

Не може да започне и работа, защото възможностите не са много,а и едва ли има работодател, който ще наеме 61-годишна трудноподвижна жена с много заболявания, смята тя. „Искам да работя, но какво? Надомна работа ли? Как ще я взема? Ползвам колата на инвалидите, когато трябва да ходя по инстанции и доктори”, сподели тя пред БНТ.

Затова Кета Петрова е лишена от инвалидна пенсия, няма и работа. Заради недостатъчния си стаж Кета Петрова ще трябва да чака до 67-годишна възраст, за да получи социална пенсия. В момента тя е едва на 61 години.

Доскоро Кета Петрова разчита на доходите на възрастните си родители, но след тяхната смърт финансовото й положение рязко се влошава.

„Как издържам всеки месец? Имам леля на 82 години, която ми подхвърля помощта си от 50 лева, благодарение на съседите съм борчлийка на три семейства тука”, споделя жената.

По предписание на лекари Кета Петрова трябва да пие лекарства, но успява да вземе само половината. С част от сумата, когато може, й помага възрастен съсед.

„Да ми дадат, не искам много. Да ми дадат минималното, за да мога да си посрещам нуждите. Долу-горе да си купувам храна, да си върна борча, да мога да си купувам животоспасяващите лекарства за инсулта, защото трябва да ги пия до гроб”, казва 61-годишната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *