В Пирин започна залесяване на опожарените горски райони

В Пирин започна залесяване на опожарените горски райони

Десетки милиона лева се инвестират в облагородяването на обезлесени горски територии в страната. Една съществена сума вече е усвоена от Югозападното държавно предприятие. Средствата се отпускат по европейски програми чрез Държавен фонд „Земеделие“ и са част от общоевропейската екологична политика.

Вчера бе даден старт на поредния етап от залесяването на пострадалите при големия горски пожар територии, в района на Кресна в Пирин планина.

Акцията, която започна вчера по обед, се провежда на над 800 м н.в., в района между селата Влахи и Ощава. Най-пострадалата част от територията на Пирин, вследствие на унищожителния пожар от 2017-та, постепенно ще бъде отново залесена, категоричен бе директорът на ЮЗДП, инж. Дамян Дамянов.

6 хил. 500 дка ще бъдат възстановени със средства по европейски програми. Основната сума възлиза на 8 млн. лв., подчерта инж. Дамянов

Политиката на Държавен фонд „Земеделие“ задълбочава своята насоченост в този вид дейност, уточни изпълнителният директор на фонда, Васил Грудев. Според него, основната задача продължава да бъде и информационно-образователната кампания както сред подрастващите, така и сред останалата част от обществото.

До този момент по Програмата за развитие на селските райони ДФ “Земеделие“ е договорило 39 млн. лв. ЮЗДП е един от бенефициентите по мярката.

Основите, които бяха положени днес, със залесяването на широколистни и иглолистни видове, ще бъдат в своята цялост едва след 50 години. А кампания е част от традиционните инициативи, посветени на Седмицата на гората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *