В Испания открехват дискотеките

В Испания дискотеките ще може да отворят в областите с ниско равнище на разпространение на новия коронавирус, заяви министърката на здравеопазването Каролина Дариас, цитирана от Ройтерс.

Нощните заведения в цялата страна бяха затворени през август миналата година. Сега обаче те ще може да работят до 3 ч. сутринта в областите, където болните от ковид са по-малко от 50 на 100 хиляди жители за 14-дневен период, още преди да бъде постигнат т. нар. стаден имунитет – нещо, което се очаква да стане до средата на август.

„Ние се връщаме към нормалността малко по малко, постепенно и прогресивно“, подчерта испанската здравна министърка на среща с регионалните власти в северната област Навара.

Според местни медии обаче не е ясно дали ще бъде разрешено танцуването на дансинга и купонясващите групи от по максимум шестима души в затворените помещения ще трябва да бъдат с маски.

Вчера средното равнище на разпространение на коронавируса в Испания бе 118,5 заразени на 100 хиляди души – почти наполовина в сравнение с края на април. Изискването за под 50 случая обаче бе спазено само в две области – Балеарските острови и Валенсия, – плюс северноафриканския анклав Сеута.

Един на всеки петима човека в Испания вече са получили по две дози ваксина срещу ковид, съобщи още Дариас. Тя изрази очакване страната да постигне целта си да ваксинира напълно 70 процента от своите жители до края на лятото.

Въпреки драстичното намаляване в Испания на смъртните случаи, свързани с коронавируса, вчера техният брой премина прага от 80 хиляди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *