В Белица пътнически автобуси не влизат, стоварват те на гарата и…

В Белица няма автобуси, а хората са принудени да ходят пеша 4 километра, за да имат достъп до междуградски транспорт. За проблема сигнализира жена, която е останала крайно възмутена, след като миналата седмица, отивайки в Белица при роднини по тъжен повод, автобусът я оставил на жп гарата, която се намира на главното шосе, на четири километра от самия град. Огорчението й било още по-голямо, когато от други пътници в автобуса, жители на община Белица, разбрала, че единственият вариант да стигне до града е близките й да я приберат или да ходи пеша.

„Шофьорът, с когото пътувах сподели, че линията била спряна от 2-3 години и им било забранено да влизат в Белица. Автогарата също вече не работи. С мен пътуваха още трима души и роднините им ги чакаха, за да ги приберат“, разказва Стефка Георгиева пред в. „Струма“.

Кметът на община Белица Радослав Ревански също е запознат с проблема, но бе категоричен, че решаването му не е от неговите компетенции. На въпроса какво е причината автобусите да не влизат до Белица, отговорът му бе:

„Не желая да гадая, но съм категоричен, че дори и само един човек да има, желаещ да пътува, трябва да има автобусна линия, а след като хората плащат данъци на държавата, би трябвало да има достатъчно дотации на фирмите и тези проблеми да не съществуват“, каза Радослав Ревански.

Той уточни, че по утвърдените общински транспортни схеми автобусите си вървят и проблем там няма. Кметът сподели още, че автогарата действително не работи, и уточни, че тя е частна собственост от повече от 10 години, но спирка за автобусите има.

Справка на страницата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ показва, че по разписания през автогара Белица би трябвало да преминават няколко автобуса на ден по утвърдени маршрутни линии на общините Благоевград, Банско, Якоруда и Велинград, но те не се изпълняват.

От агенцията отговориха, че при тях сигнали за неизпълнение на маршрутни разписания, преминаващи през територията на гр. Белица, област Благоевград, въз основа на които да бъдат извършени проверки съгласно контролните им правомощия, не са постъпвали. Уточниха още, че утвърдените маршрутни разписания, които трябва да обслужват и град Белица, са шест. Ето и отговора от ведомството:

„Към настоящия момент по републиканската транспортна схема от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията са утвърдени 6 (шест) броя маршрутни разписания, преминаващи през гр. Белица, област Благоевград, по автобусни линии София-Якоруда, Пловдив-Благоевград, Пловдив-Банско и Благоевград-Велинград, с възложители съответно общини Якоруда, Благоевград, Банско и Велинград.

Съгласно действащата нормативна уредба осигуряването на транспортно обслужване за населението е в правомощията на съответните кметове на общини. Същите инициират откриването на автобусни линии от общинските, областните, междуобластните и републиканската транспортни схеми, възлагат изпълнението на превози по тях по реда на Закона за обществените поръчки или Закона за концесиите, предлагат промени по вече съществуващи маршрутни разписания и осъществяват контрол върху изпълнението на договореностите с превозвачите.

Всяка община – възложител на превози по транспортни схеми, следва да изисква от изпълнителя да изпълнява възложените услуги качествено и в срок, без отклонение от договорените условия, като при виновно неизпълнение на задълженията по договора би могла да приложи предвидените в договора между страните санкции“, казват от ИА „Автомобилна администрация“.

От отговора на ведомството става ясно, че все пак автобуси до Белица би следвало да преминават и в правомощията на кметовете на четирите общини възложители – Якоруда, Банско, Благоевград и Велинград, е да наложат на превозвачите санкции за неизпълнение според предвидените в договорите.

От агенцията поясняват още, че община Белица е получила плащанията си по утвърдените общински транспортни схеми. За тях кметът Радослав Ревански поясни, че са редовни, но обслужват само селата на територията на общината. Получените плащания под формата на субсидии и компенсации през 2020 година от община Белица са в размер на 89 153 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *