Върнаха у нас шлем от Благоевградско, за който се предполага, че е на Филип Македонски

Античен шлем, с произход от Благоевградско, беше върнат официално на България от американската държава на официална церемония в Генералното ни консулство в Ню Йорк, съобщи БНТ.

Шлемът, датиращ от 4 – 3 век пр.н.е., е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали.

Смята се, че произходът му е от територията на България – близо до сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград. Американските експерти допускат, че е принадлежал на Филип Македонски.

Връщането на ценния артефакт на България стана възможно благодарение на успешно проведена мащабна международна операция за неутрализиране на престъпна схема за трафик на културно-исторически ценности.

Шлемът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света, след като разследващите американски органи успели да докажат, че артефактът е бил внесен в страната чрез незаконен трафик на антики. Стойността му се изчислява приблизително на 200 000 долара.

В операцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, са участвали правоприлагащи служби от общо 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция.

На церемонията по предаването на ценната антика генералният консул на Република България в Ню Йорк Мая Христова връчи благодарствени писма от името на министъра на вътрешните работи на Република България Бойко Рашков на ръководителите на службите на САЩ, провели успешното разследване, довело до връщане на древния шлем на българската държава.

В своето приветствие генералният консул подчерта, че това важно събитие утвърждава отличното сътрудничество между правоприлагащите и съдебните институции на България и САЩ.

Отправена бе специална благодарност към Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк и към дирекция „Разследвания“ към Департамента за вътрешна сигурност, които заедно със своите български партньори от ГД „Борба с организираната престъпност“ и дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР са постигнали този успех.

На свой ред, американската страна също отправи благодарност към българските власти за отличното и резултатно сътрудничество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Искат да оскъпят магистрала „Струма“ с близо 2 млрд. лв.
Next post Антимафиоти щурмуваха дома на Ембака, отведоха жена му