Въпреки спада на петрола: Бензин и дизел скочиха с още 2-3 ст. само за ден

Цените на петрола на международните пазари тръгнаха надолу миналата седмица, но масовите горива – бензин и дизел, продължиха поскъпването си, показва проверка на „Телеграф“. Средната цена на страните – износителки на течното злато, беше 123,73 долара за барел на 14 юни, 119,24 долара за барел на 16 юни, а на 17 юни цената на петрола „Брент“ с доставка през август в Лондон падна до 112,58 долара за барел.

На бензиностанциите в страната масовият бензин А-95 е поскъпнал за месец (от 20 май до 19 юни) с 24 стотинки на литър или със 7,67%, показва сайтът за пазара на горива Фуело. нет.

Вчера литър от масовото гориво поскъпна с 2 стотинки и се продаваше по 3,37 лева.

Цената се движеше между 3,19 и 3,56 лева за литър в различните търговски обекти и тенденцията е към поскъпване, прогнозира сайтът.

Обикновеният дизел също се е устремил към все по-високи цени.

Вчера той е поскъпнал средно с 3 стотинки на литър и се предлагаше по 3,48 лева на литър. Най-голямата цена, по която го продаваха някои бензиностанции, беше 3,61 лева/литър, а най-ниската – 3,25 лева/л.

Интересно е, че цените на пропан-бутана (автогаза) и на метана този месец тръгнаха надолу, като се очаква тенденцията на поевтиняване да продължи.

Въпреки поскъпването на природния газ метанът е поевтинял с 10 стотинки на кг, или с 2,76% за месец.

Вчера бензиностанциите го предлагаха средно по 3,52 лв/ кг. Най-високата цена беше 4,08 лева/кг, а най-ниската 2,96 лева/кг.

По-евтини горива можеха да се намерят на по-малки бензиностанции.

Покрай магистралите пък търговските обекти продаваха най-скъпо, коментираха водачи.

Търговците все още уточняват как ще се получава отстъпката от 25 стотинки от цената на литър за до 50 литра А-95 или обикновен дизел, с която правителството реши да облекчи масовите потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *