Възстановиха осветлението в парк „Бачиново“, почистиха езерото

Състоянието на парк „Бачиново“ край Благоевград е тема, която винаги е вълнувала местните жители, особено тези, които обичат спорта и разходките сред природата, а те съвсем не са малко. Със затоплянето на времето стартираха и редица мероприятия по подготовката на благоевградския парк за пролетния сезон.

В началото на седмицата езерото бе почистено основно, окастрени са дърветата и част от храстите, предстои ремонт на кътовете за отдих и възстановяване на счупените пейки, предаде Радио Благоевград. Днес бе възстановено и неработещото осветление в района на „Бачиново“. Служители на фирма подизпълнител, оторизирани от Община Благоевград, ремонтираха неработещото осветление в къта за отдих.

От 1 април в парка има служител, нает за охрана през светлата част на деня. Поставени са четири камери за видеонаблюдение, предстои монтирането на още една в посока от моста към езерото. Според охранителя, през последните дни няма установени вандалски прояви.

„В понеделник почистиха езерото, използваха машините за миене на улиците. Нямаше много мръсотия, за един ден приключиха и сега, езерото пак е пълно. Сигурно ще пуснат от май месец лодките и затова го почистиха. Едно време се къпехме, но сега е забранено, има поставени табелки. През последните дни не съм наблюдавал свободно пашуващи коне. Служителите от Общинска фирма „Биосторй“ всяка сутрин са тук и почистват“ – коментира служителят от общинската охрана на парка.

Въпреки студеното време, в парка имаше спортуващи и разхождащи се жители на Благоевград. Някой от тях знаеха за почистването на езерото, други научиха от нас.

„Всяка година се почиства езерото. Едно време имаше един възрастен човек, дето си го поддържаше. Имаше едно бастунче и си събираше боклука той, като обикаляше денонощно“ – спомниха си възрастни мъже, които се разхождаха около езерото.

„Знам, че почистиха езерото, даже бях тук, когато го почистваха. Според мен, паркът е много добре поддържан, защото още от януари месец тичаме, почти всеки ден и има постоянно хора от „Биострой“, оправят се храстите, подрезват се, почистват хората“ – коментира млада дама, която спортуваше в ранните часове на деня.

„Не знаех, че са почиствали езерото, но са го правили и друг път, например миналата година. Гледам, че се поддържа паркът, идвам всеки ден тук на разходка и ги наблюдавам. Но и ние самите трябва да пазим чисто, за на ни е хубаво“ – сподели мъж, който се разхождаше около езерото.

Други жители на Благоевград обърнаха внимание на непочистените зони около пейките, които бяха осеяни с фасове. Ние установихме, че в една от беседките имаше следи от палене на огън. Според нас, а и според хората, има нужда от освежаване на кътовете за отдих около барбекютата, както и от ремонтиране на част от пейките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *