Възпитаник на Харвард в служебния кабинет на президента

Президентът Румен Радев вече стяга служебния кабинет, който се очертава като неизбежен. Със сигурност премиер в него ще бъде ген. Стефан Янев. Асен Василев е второто известно лице в бъдещото правителство.

Той вече беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Участва в екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за проекти, които да бъдат финансирани от Плана за възстановяване на България.

Василев е роден в Хасково. Завършил е Харвардският университет, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Monitor Group“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

Вчера държавният глава обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание на БСП. От реакцията на останалите политически сили се вижда, че възможността социалистите да получат подкрепа за свой кабинет клони към нула. Оформилото се опозиционно мнозинство в парламента все пак успя да направи промени на Изборния кодекс, но дните му вече са преброени, защото развръзката с мандата на БСП ще е ясна до 12 май. Така прогнозата за служебен кабинет около 24 май и избори по Илинден (20 юли) е на път да се сбъдне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *