ВСС отложи избора на Гюлфие Яхова за председател на РС-Благоевград за 5 юли

ВСС отложи избора на административен ръководител на Районен съд – Благоевград. Изслушването на единствения кандидат за поста Гюлфие Яхова бе насрочено за вчерашното заседание на Съдийската колегия. Тя обаче е подала молба за отлагане поради здравословен проблем и е представила болничен лист.

При това положение членовете на ВСС решиха да отложат изслушването за друга дата, като бяха направени две предложения – за 28 юни и 5 юли. След гласуване със 7 гласа „за“ и 2 „против“ бе прието, че съдия Яхова ще представи управленската си концепция на 5 юли.

Гюлфие Яхова бе определена за и.д. председател на Районен съд – Благоевград на 26 октомври 2021 г. на онлайн заседание на ВСС с 6 на 3 гласа след изтичане на управленския мандат на съдия Вера Коева. Именно по нейно предложение Гюлфие Яхова стана зам. председател през 2017 г., две години след започване на работа в съда. През юни 2020 г. тя бе командирована в Окръжен съд – Благоевград, а през март 2021 г. бе освободена от зам. председателското място на РС – Благоевград и преназначена на длъжност „съдия“.

Гюлфие Яхова е завършила право през 2006 г. в Югозападния университет. Първоначално започва работа като юрисконсулт – 1 година към фирмата за недвижими имоти на Надежда Войнова „ГАЛ консулт“, а след това близо две години в строителната фирма на Кирил Анзов „Бултера строй груп“. След спечелен конкурс през 2010 г. става мл. съдия в Окръжен съд – Смолян, впоследствие е районен съдия в Чепеларе, Мадан, Златоград, а в момента в Благоевград, пише в. „Струма“.

В управленската си концепция Яхова посочва, че личната й мотивация да се кандидатира за председател на РС – Благоевград е професионалният й и административен опит в правораздаването. За тези над 11 години работа в 6 съдилища е придобила знания, умения и възможност да взима решения, доколкото в определен период от време е била единственият работещ съдия. Тя счита, че може да се справи с предизвикателството, което поема, тъй като притежава най-важните качества за заемане на ръководна позиция – почтеност, решителност, търпимост, стоицизъм, комуникативност, и ще заложи на диалога, който е условие за успешно управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *