Всички 8 кандидати издържаха писмения изпит от конкурса за директори в 5 училища

Всичките явили се 8 кандидати издържаха вчера писмения изпит – тест от конкурса за длъжността директор на 5 училища в Пиринско. Най-много – трима, са желаещите да оглавят благоевградското XI ОУ „Христо Ботев”. Там за поста се конкурират настоящият вр.и.д. Радка Ризова, заместничката й Живка Спасова и Богдана Костадинов, която дълги години бе учител в Гимназията по икономика, след това стана главен счетоводител на IX ОУ, а понастоящем е зам. директор на училището в квартал „Ален мак”.

Изненадващо, за ръководната длъжност се появи и още един кандидат в лицето на бившата директорката на Разложката гимназия Галина Адамова, която е част от екипа на кмета Р. Томов и е ръководител на „Други дейности по образованието” в отдел „Образование” на община Благоеврад. Тя обаче не бе допусната до участие в конкурса, тъй като специалността й – немска филология, не позволява изпълнение на минимална норма преподавателска работа за длъжността „директор“ на ХІ основно училище „Христо Ботев“ – гр. Благоевград, в което съгласно училищните учебни планове не се изучава немски език.

За шефското място в ОбУ /обединеното училище/ в Дъбница претендентите са двама – Антоанета Чолакова, учител в училището, и Тодор Хаджидиманов, преподавател по физика и математика в ПМГ „Яне Сандански” – Гоце Делчев, пише „Струма“.

За гоцеделчевското Трето ОУ „Братя Миладинови” има само един кандидат и това е Никола Джингаров, който е директор на СУ „Св.св. Кирил и Методий” – Брезница, а освен това е и кандидат за депутат.

Припомняме, че при проведените през лятото 23 конкурса за директори бяха и тези за постовете в петричките Професионална гимназия по икономика и туризъм и Професионална гимназия по механоелектротехника. Тогава нито един от явилите се кандидати не бе класиран и ПГИТ продължи да ръководи инж. Светла Данаилова, а ПГМЕТ – Невянка Цанева. Сега за Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. Асен Златаров” кандидат е Снежана Митова, която е зам. директор на петричкото III ОУ. За ПГМЕТ претендентите бяха двама – Таня Иванова и Димитрина Андонова. Последната обаче не се яви на изпита вчера и така всъщност за три от петте директорски места има по един кандидат.

При стриктна организация и спазване мерките за безопасност, изпитът стартира точно в 10 часа и се проведе в сградата на V СУ. Кандидатите имаха на разположение 80 минути да се справят с тест от 50 затворени въпроса, като при максимален резултат от 50 точки изпитът се смята за успешно издържан, при минимум 25 точки.

Впечатление направи, че повечето от явилите се писаха почти до последната минута, а сред последните излезли от залата бяха Р. Ризова, Ж. Спасова и накрая Б. Костадинова. След проверката на изпитните работи от комисията, съставена от екперти от РУО, МОН, представители на обществените съвети, местната изпълнителна власт, в зависимост от това дали училището е държавно или общинско, в 14 часа кандидатите, влизайки един по един, се запознаха индивидуално с резултатите си. И 8-те явили се издържаха теста и са допуснати до следващия етап – интервю. Устните изпити са насрочени за днес, 12 март. По предварително изготвения график последни в 14 часа пред комисията ще се изправят кандидатите за директор на XI ОУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *