Всеки четвърти млад българин – дипломиран безделник, иска да е директор

Голяма част от младите хора, завършили образование, не работят по специалността или въобще не работят. Според някои анализатори университетите у нас продължават да печатат дипломи без покритие и произвеждат безделници.

Според други проблемът е в големия разнобой между очакванията на работодателите и тези на наскоро завършилите висшето си образование. Младите хора твърдят, че най-трудното е да започнат първа работа, защото навсякъде им искат стаж по специалността, а те няма как да го придобият, пише „Марица“.

Работодателите контрират, че младите идват от университета без нужните знания и умения, които предполагат дипломите им, а в същото време искат заплати като за опитни и за специалисти. Проблемът е, че бизнесът иска ефективност и то веднага. А младите, без да могат да отговорят на предизвикателството, искат големи пари и също веднага.

Какъв в крайна сметка е пътят, който да изберат наскоро завършилите гимназия или университет, за да не попаднат в списъка с образовани безделници? В него, според данни на ИПИ, от 2019 г. членуват над 22,6% от българите между 15 и 34 години, които нито търсят работа, нито опитват да се дообразоват, за да намерят подходяща професия.

Ако нямаш баща, собственик на фирма в ролята на ракета-носител, една идея по-трудно ще натрупаш опит „на терен“. Възможности обаче има и то благодарение на добрите практики на мултинационалните компании, а именно стажовете, смята Герасим Найденов, старши консултант в „Менпауър България“.

На повечето места те са платени, което позволява едновременно да се правят първи стъпки в професията и младият човек да се издържа. „Менпауър България“ току-що приключи свое изследване за пазара на труда сред прясно завършилите и резултатите са много оптимистични, обобщава Найденов.

И работодателите, и младите хора имат позитивни нагласи. Първите са готови да зачислят ментори на новопостъпилите и да хвърлят време и усилия, за да ги обучат, а вторите са отворени да пробват да вкарат теоретичните си знания в практиката. Естествено, все още сред най-обсъжданите теми са заплащането, възможността за кариерно развитие, а напоследък, покрай пандемията, и вариантът за работа от разстояние и гъвкаво работно време, изброява консултантът.

Луда конкуренция са стажове

Тази година имаше рекорден наплив за летен стаж в ЕВН България, разказаха от компанията. 1200 студенти от технически и икономически специалности се бореха за 60 места. Броят на подалите документи е най-големият, откакто през 2006 година тръгна програмата „Младежи с бъдеще“, уточниха от компанията. В момента АББ в Тракия индустриална зона също набира кандидати за стаж. Студентите вече са по-прагматично ориентирани и тази година над 20 000 в цяла България потърсиха „старт в кариерата“ именно чрез стажове.

Бързи и на „ти“ с технологиите

Новото поколение работници и служители, родени около 2000 г., имат редица предимства. Дори и да не са фанатично дисциплинирани, ако работата им е свързана с технологии, ще я свършат в пъти по-бързо от по-възрастните си колеги. Те просто са родени с тези умения. Въвеждане на данни в компютър, таблици в ексел, обработка на снимки – това е детска игра за тях, за разлика от родители им, разказва впечатленията си работодател от Пловдив. Лошото е, че бързо се отегчават, защото животът им е на бързи обороти, отново благодарение на Фейсбук, Ютуб и други ежедневно ползвани интернет платформи. А такива хора нямат търпението да работят на поточна линия….

Всички искат да са директори

Най-големият проблем на пазара на труда е при по-нискоквалифицираните кадри, тези, които са нужни на производствените предприятия. От години той частично се запълва с „внос“ на работна ръка от трети страни с по-нисък стандарт от нашия. При тези кадри дефицитът е наистина голям и фирмите в Тракия индустриална зона са принудени да вдигат ежегодно възнагражденията. Изследване на „Менпауър“ прогнозира, че именно заради недостига на кадри заплатите ще скочат с 20 на сто в близките месеци.

Тъй като на територията на ТИЗ е съсредоточена индустрията на цяла Пловдивска област, там бе създаден собствен обучителен център, оборудван с най-модерни машини, където да правят сухи тренировки новопостъпилите в производствените гиганти. Мотото ми беше: „Като няма, направи си“, разказа при откриването изп. директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев. После проектът се доразви в посока сътрудничество с професионални гимназии в областта и беше отворен и за ученици. Обхванати бяха 60 гимназисти от XI и XII клас на четири професионални гимназии в зоната – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Калековец, ПГ по селско стопанство – с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *