Всеки пети потребителски кредит стартиран онлайн

Всеки пети потребителски кредит е стартиран дигитално. Това показват данните на една от търговските банки у нас за 2020 г.. Основно този тип заеми е използван за ремонт на жилището като 47% от потребителите са посочили именно подобряването на домашните условия като причина за тегленето на средства от банката.

Тази тенденция е обяснима, тъй като поради пандемията и хоумофиса, хората прекарват все повече време вкъщи. Делът на кредитите, използвани за ремонт, е с пет процента по-висок спрямо година по-рано, за сметка на пътуванията и почивките, показват още данните на „Райфайзенбанк“.

Наред с това, расте и броят на потребителските кредити за закупуване на ново обзавеждане за дома или техника – 17% спрямо 15% през 2019 г. Придобиването на автомобил също остава сред водещите мотиви за финансиране от банката (11% през 2020 г. , спрямо 9% през 2019 г.).

Средната възраст на потребителите е около 43 г., като преобладават мъжете – близо 60%. По-голямата част от клиентите на банката, които са се възползвали от потребителско кредитиране, живеят самостоятелно или с партньор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *