Връщат мерките в 8 области, сред тях и Кюстендил

„Обсъждаме затягане на мерките, защото има области, в които заболеваемостта е 300 на 100 000, а това е границата“, обясни здравният министър Костадин Ангелов след среща с 28-те РЗИ-та и НОЩ. Той изтъкна, че в около 8 области заболеваемостта е над тези цифри. Сред тях са София, Кюстендил, Бургас и Шумен.

„Мерките са различни – носене на маски на открито, въвеждане на по-ранен вечерен час за нощните заведения, ограничаване достъпа до моловете и фитнесите и дистанционно обучение за учениците. Все още мислим дали те да са национални или локални. Отправната точка е да проведем изборите в безопасна среда“, каза още проф. Ангелов.

Вчера от кюстендилското село Драговищица, където се провиждаше ваксинация, той съобщи, че ситуацията в страната е сериозна и на няколко места се оказва сериозен натиск върху лечебните заведения. Той обясни още, че идеята е там, където има области с висока заболеваемост, да се насочва по-голямо количество ваксини, за да може да се придобие по-голямо ниво на имунитет на живеещите в тези райони. Все пак проф. Ангелов изтъкна, че в момента ситуацията е под контрол. Той призова всички директори на РЗИ да налагат мерки, където има нужда.

„Притеснени сме за всички наши сънародници, които се завръщат от Африка“, посочи още Ангелов, визирайки Занзибар – страната, която нашумя изключително много през последните седмици сред българските туристи. Ще предприемем всичко необходимо, включително и въвеждане на карантина за завръщащите се, съобщи той. Министърът увери, че където в страната се налага учениците ще остават по домовете си и ще преминават на онлайн обучение. Това се отнася и за малките ученици, и за детските градини.

„Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса

разболява все по-млади хора

затова ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки. По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на здравеопазването прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението на вируса у нас, а временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19″. Това бе решено вчера на работно съвещание при Борисов, в което участваха министър Ангелов и представителите на Националния оперативен щаб, съобщиха от „Дондуков“ 1.

„Наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето на хората в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, категоричен бе Борисов и допълни, че мерките са разхлабени преди британския щам.

По думите му трябва

да се наблюдават училищата, моловете и заведенията

Премиерът изтъкна, че рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск. „Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, заяви той.

Борисов добави, че активно трябва да продължи ваксинацията. В момента на територията на страната има доставени над 100 000 дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден. „Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система имаме 60 000 записани“, акцентира премиерът и отбеляза, че всички ваксинирани групи – като в домовете за възрастни хора, са защитени от заразата. По думите електронната система играе ролята на „зелени коридори“.

„Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите“, подчерта Борисов. По думите му на склад има над

5000 европалета с облекла и защитни средства

Той коментира и руската ваксината, като обясни, че без разрешение на Европейската комисия по лекарства не може да бъде поставяна у нас.

В рамките на работното съвещание Ангелов докладва, че се наблюдава тенденция за нарастване на случаите – на заболелите, на починалите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения.

Министър Ангелов посочи, че най-големият проблем към настоящия момент е бързото запълване на болничните легла. „От друга гледна точка страната е изцяло подготвена както с наличието на предпазни средства, консумативи, медикаменти. Ваксинирането върви с изключително добър темп“, изтъкна здравният министър. Той увери, че от четвъртък стартира работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски също изрази опасения относно изчерпването на болничните легла. Обезпокоително според него, освен покачването на заболеваемостта, е ръстът на смъртността. Той отчете, че хоспитализираните се покачват с над 12% за седмица. „Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки”, добави още председателят на НОЩ.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Общото потвърдено количество за март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000. „Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози. За ваксината на „Модерна“ – над 80 000 дози, и очакваме потвърждение за ваксината на „Астра Зенека“, информира още Кирилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *