Внимание! Умората може да е признак на диабет

Приели сме умората като обичаен спътник в ежедневнието ни, която до един момент игнорираме. Възприемаме я като резултат от множеството ни ангажименти и задачи през деня, усилен труд, липса на почивка, стрес и безсъние. Но умората може да бъде признак и за диабет според Американската диабетна асоциация. 61% от новодиагностицираните с диабет тип 2 отбелязват наличие на умора като симптом, съобщава Express.

Умората може да е резултат от дисбаланс между нивото на кръвната захар и количеството и ефективността на циркулиращия инсулин. Специалистите съветват този признак да не се пренебрегва при положение, че се спи достатъчно. Липса на сили може да се изпитва както при ниски нива на кръвна захар, така и при високи.

Проучване на организацията установява, че умората е вторият най-често споменаван симптом при новодиагностицираните с диабет. Поначало лишаването от достатъчно сън се компенсира с прием на повече храна, като неосъзнат стремеж да се осигури енергия на организма. Това обаче не води до решаване на проблема, а напротив до задълбочаването му – така се наслагват два фактора, липса на сън и излишно хранене, които допринасят за развитието на диабет тип 2 в дългосрочен план.

При диабет хората изпитват хронична умора заради нестабилните стойности на кръвната захар, които вадят от равновение не само физически, но и имат значение върху емоционалното състояние и психиката.

Изследователи от Медицинския факултет на Университета Тохо в Япония провеждат експеримент, в който държат будни група мишки в продължение на 6 часа през нощта. Резултатите им в последствие били сравнявани с друга група, която водела обичайния си ритъм на живот.

Преди това животните били подложени на характерния за нас вреден хранителен режим, богат на захар и високо съдържание на мазнини. В последствие били ограничени и от физическата активност, точно по подобие на съвременния модел на живот на човека.

По-високи нива на кръвна захар били отчетени в групата, която била лишавана от необходимото количество сън. По-високи били и триглицеридите и глюкозата в черния дроб. Високите нива на чернодробни триглицериди се свързват с инсулиновата резистентост или неспособността на организма да преработва правилно инсулина. В допълнение, липсата на сън променя експресията на ензими, които регулират метаболизма в черния дроб, допълват японските изследователи.

Според тях в бъдеще трябва да се проведе проучване за това дали могат да се предотвратят чернодробната стеатоза и инсулиновата резистентност вследствие лишаването от сън.

При диабет организмът не успява да регулира и използва кръвната захар, тогава панкреасът или не произвежда достатъчно инсулин или той е неефективен.

Глюкоза в кръвта се отделя след всяко хранене. Задстомашната жлеза произвежда инсулин, за да може захарта, отделена в кръвта да бъде усвоена от клетките. Инсулинът един вид отваря „вратичките“ на клетките за нея. Ако глюкозата не бъде използвана от клетките заради ниското количество на инсулин или загубата на чувствителността им към него, остава в кръвоносните съдове. Така клетките стоят „гладни“ и изпитваме умора, липса на енергия. В дългосрочен план високата концентрация на глюкоза в кръвта започва да уврежда съдовете, появяват се усложненията на диабета.

Препоръката на специалистите, независимо колко спите, при усещане на постоянна умора да проверите нивата на кръвната си захар и се консултирате с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *