Внасяме си готвачи от чужбина, дават им по 4 бона заплата

Ресторантьори чакат по половин година, за да назначат готвачи от чужбина. Много собственици на заведения у нас са принудени да наемат кадри от други държави заради недостига на персонал в туристическия бранш у нас, съобщава за в. „Телеграф“ шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Проблемът е в това, че процедурите са изключително тромави, алармираха ресторантьори. „Много трудно се работи в нашия сектор, чака се с месеци за работна ръка от чужбина, много е сложно. Искат да нямаш никакви дългове, дори и текущи задължения“, обясни Алибегов. Това означава, че дори само една неплатена сметка може да спъне наемането на персонал от друга страна, коментираха от заведение в центъра на София. Управител на ресторант в столицата сподели, че му се налага да търси кадри отвън и че само от началото на годината двама негови сервитьори са напуснали заради по-високи заплати в чужбина. В момента възнагражденията на готвачите у нас започват от 1500-2000 лв., като в някои заведения дават и до 4000 лв. В момента в кръчма в столичен квартал търсят да наемат служители за топла кухня с опит и дават 3900 лв. на месец.

Според Алибегов спънка пред бранша е не само дефицитът на кадри, а и недостатъчното средства, които се отпускат за реклама. За сектора той е в рамките на едва 6 млн. лв., докато другите държави имат десетки милиони евро, подчерта експертът. По думите му е било и голяма грешка да се изгонят руските туристи. Алибегов обясни, че те нямат нищо общо с войната и политиката, но фактът, че разпродават имотите си у нас и вече не идват на почивка тук, вреди сериозно на туризма ни. „Руснаците с имоти у нас идваха през май и си тръгваха през септември, харчейки парите си тук“, каза още Алибегов.

Все по-малко са те на морето и през септември, видя тези дни репортер на „Телеграф“ в Поморие. Все още надписите на плажа и табелите на заведенията са и на руски. В ресторантите на реномиран хотелски комплекс целият обслужващ персонал беше от Киргизстан. Правеше впечатление, че момичетата и момчетата поназнайваха и български освен руски и английски език и се справяха добре със задълженията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *